Expoziția „Aurul și argintul antic al României”, la Sfântu Gheorghe

Expoziția itinerantă ‘Aurul și argintul antic al României’, realizată de Muzeul Național de Istorie din București cu sprijinul Ministerului Culturii, care cuprinde o parte dintre cele mai prețioase vestigii arheologice descoperite pe teritoriul țării noastre, a fost vernisată miercuri la Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, unde va fi găzduită până la începutul lunii septembrie a.c.

În cadrul expoziției pot fi văzute peste o mie de exponate provenind din tezaurul istoric al muzeului bucureștean, dar și din colecțiile a 31 de muzee din țară, partenere în proiect. Printre acestea se numără piese din valorosul tezaur de la Pietroasa, precum și o parte dintre brățările dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, informează Agerpres.

Directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat că exponatele acoperă o perioadă de peste șase milenii, până în secolul al VII-lea d.Ch, iar o parte dintre ele sunt unice în lume.

‘Multă vreme am visat să realizăm un proiect muzeistic, cultural în care să punem laolaltă resursele de inteligență, de creativitate și, desigur, patrimoniul principalelor muzee din țară (…) Expoziția este deosebită nu numai pentru că adună poate cele mai importante bunuri din patrimoniul cultural al țării, multe dintre ele unice în Europa și în lume, dar este o expoziție gândită altfel decât tiparele noastre din ultima jumătate de secol. Majoritatea marilor expoziții erau concepute pentru a fi prezentate în străinătate, de data aceasta expoziția a fost gândită cu fața spre țară, de la început a fost concepută ca să călătorească, să poată fi văzută nu numai la București, ci și în principalele centre culturale ale României (…) Expoziția a pornit de la ideea că toți cetățenii țării sunt îndreptățiți să se bucure de această uriașă bogăție, cu toții suntem și sunteți plătitori de impozite și sunteți îndreptățiți să aveți acasă posibilitatea de a vedea ceea ce în mod obișnuit se găsește doar la București sau în alte muzee din țară’, a spus Ernest Oberlander-Târnoveanu.

El a menționat că expoziția a reprezentat și o ‘bună școală de cooperare’ între muzeografii din țară și a menționat că la Sfântu Gheorghe a întâlnit un ‘nucleu de oameni profesioniști, de înaltă clasă și foarte devotați patrimoniului’, dar și autorități locale care înțeleg importanța culturii și au făcut tot posibilul, din punct de vedere financiar și logistic, ca expoziția să fie găzduită în cele mai bune condiții, inclusiv de securitate.

Directorul Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Varga Mihaly, a declarat că expoziția este cea mai importantă din istoria instituției din punctul de vedere al valorii exponatelor. Potrivit acestuia, muzeul din Sfântu Gheorghe contribuie la această expoziție cu obiecte din tezaurele de la Peteni și Șimleul Silvaniei, datând din secolul I. î.e.n., aflate în colecția sa de arheologie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.