Premierul moldovean Ștreleț a trecut de votul Parlamentului

Share:

Premierul desemnat Valeriu Streleț și echipa sa guvernamentală au primit joi votul de încredere al parlamentului Republicii Moldova, informează mass-media de la Chișinău.

Noul guvern a fost confirmat cu voturile a 52 de parlametari, cu unul mai mult decât minimul necesar pentru învestire. În favoarea guvernului Streleț au votat toți deputații noii coaliții (Alianța pentru Integrare Europeană-3) formată din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal.

Valeriu Streleț a fost a doua opțiune a Partidului Liberal Democrat — formațiune căreia i-a revenit funcția de premier conform acordului de constituire a AIE-3—, după ce candidatura fostului ministru al educației Maia Sandu nu a fost agreată de celelalte două partide din coaliție.

Valeriu Streleț (45 de ani) și-a început cariera politică în 1994, când a participat la alegerile parlamentare pe lista Blocului Social-Democrat. Șapte ani mai târziu, numele politicianului se regăsește pe lista electorală a Blocului ‘Plai Natal’. În perioada 1994-2001, Valeriu Streleț a deținut funcția de președinte al Ligii Naționale a Tineretului din Moldova, iar în 2002 devine subsecretar general al Partidului Social Liberal. Cariera politică a lui Valeriu Streleț își continuă ascensiunea și în decembrie 2002 este ales vicepreședinte al Partidului Social Liberal, funcție pe care o deține până în 2007, când devine vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat. În 2009 este ales deputat din partea PLDM, iar în 2011 ajunge să conducă fracțiunea parlamentară a liberal-democraților.

Valeriu Streleț a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității de Stat din Moldova, dar și pe cea de Economie Generală și Drept de la Academia de Studii Economice. În 2004 a absolvit Institutul European de Studii Politice. Cunoaște limbile rusă, engleză și franceză. Este căsătorit și are patru copii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.