SUA își vor retrage, temporar, portavioanele din Golful Persic

0

Portavioanele americane nu vor mai fi prezente deloc în Golful Persic în toamnă, pentru prima oară din 2007, întrucât Washingtonul a decis retragerea lor pentru o scurtă perioadă de timp, a relatat joi Fox News, citând o sursă din cadrul comandamentului marinei SUA.

Această retragere a portavioanelor din Golf, care este de așteptat să dureze două luni, intervine într-un moment în care SUA nu doar că lansează atacuri aeriene asupra țintelor grupării jihadiste Statului Islamic (SI), dar și încearcă să mențină un control asupra potențialei agresiuni iraniene în regiune.

La audierile pentru numirea sa ca șef al operațiunilor navale, amiralul John Richardson a confirmat retragerea portavioanelor în toamnă, estimând că aceasta va diminua capacitatea de reacție a SUA în regiune.’Absența portavioanelor va diminua capacitatea noastră’ în regiune, a spus amiralul Richardson, în fața Comitetului senatorial pentru serviciile armatei. ‘Ar fi pentru prima oară din 2007 când un portavion american nu ar exista în Golful Persic’, a punctat el.

‘Această retragere (din Golf) reflectă presiunile anterioare asupra forței noastre și angajamentele pe termen lung’, a explicat succint amiralul Richardson, fără alte explicații.

În prezent, în Golf staționează portavionul USS Theodore Roosevelt. Dar, potrivit Fox News, armata SUA ar putea să se bazeze pe un portavion francez în perioada în care navele sale vor fi absente în zonă.

După cum a relatat anterior presa internațională, președintele Francois Hollande a trimis portavionul „Charles de Gaulle” în Golful Persic în sprijinul operațiunilor militare în Irak împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.