Japonia redeschide un laborator consacrat celor mai periculoși viruși

0

Un laborator de cercetare din Japonia va putea pentru prima oară să efectueze analize asupra celor mai periculoși viruși din lume, la mai bine de 30 de ani după ce a fost deschis în acest scop, relatează France Presse.

Laboratorul, situat în prefectura Tokyo, a fost închis în 1981 ca urmare a opoziției populației locale, care se temea de expunerea la viruși extrem de patogeni într-o zonă rezidențială cu mai multe școli și clădiri municipale.

Având în vedere aceste obiecții, laboratorul a fost retrogradat la un nivel inferior care nu autoriza oamenii de știință să lucreze decât cu germeni mai puțini periculoși, cum ar fi Mers (sindromul respirator din Orientul Mijlociu) sau încă o bacterie responsabilă de tuberculoză.

Ministrul sănătății, Yasuhisa Shiozaki, a decis să restabilească însă rangul său inițial și a semnat săptămâna aceasta un acord în acest sens cu primarul din Musashimurayama, una din municipalitățile prefecturii Tokyo.

Japonia se dotează astfel cu primul laborator P4, un laborator de înaltă securitate biologică dedicat studierii agenților patogeni din clasa 4, precum Ebola sau febra Lassa, aliniindu-se astfel altor țări din G7 (Grupul celor mai puternice șapte țări din lume).

La ora actuală, există 40 de astfel de structuri în lume, inclusiv în Statele Unite și în Europa, între care laboratorul francez P4 Inserm/Jean-Mérieux din Lyon care a fost recent extins pentru a deveni cel mai mare de pe vechiul continent.

Oamenii de știință au salutat această inițiativă. ‘Japonia prinde din urmă alte națiuni dezvoltate’, a reacționat Jiro Yasuda, profesor la Universitatea din Nagasaki, subliniind necesitatea de a preveni maladiile infecțioase și dezvoltarea unor vaccinuri și tratamente corespunzătoare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.