Poroșenko pune condiții pentru a dialoga cu Donbasul

0

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, s-a declarat deschis unui dialog cu reprezentanți ai teritoriilor ocupate din regiunile Donețk și Lugansk, cu condiția ca aceștia să fie aleși conform legislației ucrainene, informează agenția de presă Unian.

Dacă în octombrie, în Donețk și Lugansk, în teritoriile ce nu se află sub controlul Kievului, vor avea loc alegeri în conformitate cu legislația ucraineană, Poroșenko va avea un dialog cu reprezentanții aleși, însă dacă separatiștii vor organiza alegeri locale separate, după cum plănuiesc, acest lucru va deteriora și mai mult situația, și-a exprimat convingerea, într-un interviu acordat publicației germane Stern, președintele ucrainean.

‘Urăsc ideea de a discuta despre viitorul țării mele nu cu niște conaționali de-ai mei, ci cu reprezentanți ai unei țări străine’, a spus Poroșenko. În prezent, potrivit președintelui ucrainean, la putere în Lugansk și Donețk se află ‘marionete ale Rusiei’.

De asemenea, președintele ucrainean a reiterat că pentru o pace durabilă Rusia trebuie să-și retragă armele din zonă, iar pentru a preîntâmpina noi livrări de armament din Rusia granița dintre Ucraina și Federația Rusă ar trebui închisă.

Liderul separatist al regiunii Lugansk, Igor Plotnițki, a fixat pentru data de 1 noiembrie 2015 așa-zise alegeri locale în teritoriile asupra cărora deține controlul. La rândul lor, combatanții proruși care dețin controlul asupra câtorva zone din regiunea Donețk au anunțat ‘alegeri locale’ pentru 18 octombrie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.