Statul Islamic amenință să execute un croat răpit în Egipt

0

Ramura egipteană a grupării Statul Islamic (SI) a amenințat, în imagini video difuzate miercuri, că va decapita un cetățean croat ce a fost răpit în iulie la periferia orașului Cairo și care lucra pentru un grup francez, informează AFP.

În imaginile video date publicității de jihadiști, croatul apare îngenuncheat la picioarele unui bărbat cu cagulă și ținând în mână un cuțit. Citind de pe o foaie de hârtie, croatul declară că va executat în următoarele 48 de ore de către răpitorii săi dacă guvernul egiptean nu le va elibera pe ‘femeile musulmane’ arestate.

‘Am 30 de ani și sunt din Croația’, mai spune ostaticul, îmbrăcat în ținuta portocalie a prizonierilor grupării SI. El precizează că lucrează pentru filiala din Cairo a grupului francez de servicii petroliere CGG și afirmă că a fost răpit în 22 iulie de combatanți ai ramurii egiptene a SI, ‘Provincia Sinai’.

Înainte, gruparea se chema ‘Ansar Beit al-Maqdess’, dar s-a redenumit ‘Provincia Sinai’ pentru a sublinia ralierea sa la ‘califatul’ autoproclamat de SI în o parte din Irak și Siria.

La 11 iulie, gruparea a revendicat un atentat cu mașină capcană îndreptat împotriva consulatului Italiei de la Cairo, atentat în care a murit un civil, acesta fiind primul atac împotriva unei reprezentanțe diplomatice de la înlăturarea de la putere a președintelui islamist Mohamed Morsi, în iulie 2013.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.