Centrul de Economie Montană, inaugurat pe 21 octombrie

Lucrările pentru finalizarea Centrului de Economie Montană (CE-MONT) de la Vatra Dornei sunt în grafic, acest important obiectiv de cercetare al Academiei Române urmând să fie inaugurat la 21 octombrie, a precizat, pentru Agerpres prof. dr. Radu Rey, responsabil științific Cercetare – Dezvoltare în cadrul echipei de management.

„Este în grafic! Partea construită, care va fi terminată, practic, până la sfârșitul lunii august. A început să arate frumos deja”, a declarat profesorul Rey, informează Agerpres.

El spune că echipa de realizare a proiectului a încercat să conceapă acest obiectiv astfel încât să se treacă dincolo de cercetarea fundamentală, specific academică, prin apropierea de ceea ce înseamnă utilitatea acestei instituții, „total noi”.

„De cinci ani avem un grup de cercetători care s-au selectat în decursul anilor și care au participat cu lucrări științifice la manifestări specifice”, a explicat cercetătorul, menționând că anul acesta, în septembrie, va fi organizată la Vatra Dornei cea de-a patra Conferință Științifică a Centrului de Economie Montană, eveniment al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE) „Costin C. Kirițescu”.

Personalul CE-MONT va fi format din două categorii, una cu prezență permanentă la Vatra Dornei și una formată din cercetători consacrați care vor coordona o serie de proiecte de cercetare.

„Și aici mă bazez mai ales pe o echipă de tineri, care se vor forma. Aceștia vor avea normă întreagă, dar avem și o categorie cu jumătate de normă, pentru că e foarte greu de conceput că poți să aduci personalități de valoare pe care ți le dorești a se muta cu familia, când unii dintre ei sunt la vârste înaintate. Și atunci există varianta ca aceștia să aibă teme de cercetare, inclusiv pe proiecte europene, bazate pe cercetarea montanologică”, a mai spus el.

El a menționat că la Vatra Dornei există și aproximativ 10 cadre universitare, unele „mult exersate în zona montană”, care vor fi alături de echipa CE-MONT.

„Și, în plus, am mers pe o variantă, sugerată de la nivel european, de a crea o rețea națională de cercetare montanologică, implicând, prin acorduri de parteneriate deja încheiate, universități care au în aria lor de incidență și zone montane. Pentru că n-am putea, orice am face, Carpații sunt foarte mari, nu pot fi acoperiți cu o grupă de 20 de cercetători care ar fi prinși în schema de la Vatra Dornei”, a adăugat Rey. Această rețea se va materializa în teme de licență, pentru masterate sau doctorate, ca și în deschiderea unei școli post-doctorale.

La Vatra Dornei, infrastructura centrului este realizată cu fonduri europene în proporție de 83%, diferența fiind asigurată de Guvernul României.

„Există și obligativitatea asumată prin proiect și acum există proiectul de hotărâre de guvern care va trebui să dea bugetul noii instituții care a lipsit secular Academiei Române”, a subliniat responsabilul științific al echipei de management a CE-MONT.

El a mărturisit că își dorește ca CE-MONT să ocupe un loc de prestigiu în rândul institutelor similare din zonă.

„Vreau ca să duc acest centru de economie montană al Academiei Române de la Vatra Dornei astfel încât noi să devenim „number one” în cercetarea montanologică sud-est europeană. În orice caz, în sud-estul Europei nimeni n-a mai luat o inițiativă similară. Și atunci avem argumentul esențial să fim un centru de excelență și să invităm la cooperare științifică în primul rând riveranii noștri, cum sunt bulgarii și ceilalți, care vor dori să participe la această colaborare internațională. În acest fel vom utiliza toate legăturile pe care le avem create deja cu entități care se ocupă de cercetare montană, inclusiv din Statele Unite, dar în primul rând din Europa. Astea sunt perspectivele. În rest, nu rămâne decât muncă”, a încheiat Radu Rey.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.