Pariul lui Răzvan Horia Mironescu: sectorul 6, un sector modern, la standarde europene!

Răzvan Horia Mironescu. Viceliderul grupului deputaților PNL. Vicepreședintele comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților. Unul dintre „stâlpii” PNL sector 6 și, foarte probabil, candidatul PNL pentru Primăria Sectorului 6. Cu un discurs tranșant, argumentat și pliat pe realitatea politică și nu numai a anului 2015, Mironescu a demonstrat în cei trei ani de mandat ca deputat ales, în colegiul 26 din Militari, că poate fi posibilă și o altfel de politică. Una în interesul cetățenilor din sector. Una în care activitatea, interesele și mizele politice ale unui partid pot fi subordonate interesului populației.

Răzvan Horia Mironescu arată că are caracter. Nu se delimitează de actualul primar liberal al sectorului 6, Rareș Mănescu, coleg de filială și partid. Recunoaște, deschis, că Rareș Mănescu a făcut și greșeli, însă, enumeră una câte una și realizările acestuia, nu puține de altfel.

Proiectele lui Mironescu sunt impresionante. Cunoaște extrem de bine problemele sectorului, știe, vrea și mai ales poate să ducă sectorul 6 acolo unde îi este în realitate locul.

Cotidianul online „Cronica Română” prezintă un amplu interviu cu deputatul PNL, Răzvan Horia Mironescu, candidatul PNL la Primăria Sectorului 6.

 Domnule deputat Răzvan Horia Mironescu sunteți perceput ca și noul candidat PNL pentru Primăria Sectorului 6. Spuneți-ne, vă rog, în primul rând, câteva cuvinte despre dumneavoastră…

Am 47 de ani, sunt de profesie inginer constructor și înainte de a intra în politică am avut o carieră îndelungată în sectorul privat. Sunt, de asemenea, membru PNL sector 6 din anul 2006, din 2012 fiind deputat ales în colegiul 26 din Militari. În calitatea mea de deputat am fost ales în două funcții extrem de importante și anume aceea de vicelider al grupului PNL din Camera Deputaților, respectiv cea de vicepreședinte al comisiei de industrii și servicii din Cameră, cea de-a doua funcție fiind obținută datorită calificărilor profesionale și a expertizei pe care o am în domeniile care sunt de competența comisiei respective.

Sunteți, așa cum ați spus, deputat PNL (aflat la primul mandat!) și vicepreședintele unei importante comisii parlamentare, cea de industrii și servicii. De asemenea , sunteți Coordonator al Comisiei pentru Fonduri Europene a Partidului National Liberal. Cum caracterizați, la trei ani de mandat, activitatea Camerei Deputaților, a Parlamentului României? Este posibilă o reformă reală a actualei clase politice? Despre ce relație alegător-ales mai putem vorbi în 2015?

O reformă a clasei politice este, din punctul meu de vedere, în plină desfășurare. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimul an observăm că politicienii sunt supuși unui proces de epurare, în sensul bun al cuvântului, în sensul că acei politicieni care au confundat activitatea publică, funcția publică cu propriul interes, într-o formă sau alta, au fost și vor fi excluși din viața publică/politică. În funcție de modul în care vor ieși din viața publică își mai pot desfășura sau nu activitatea în alte domenii. Însă, toți cei care vor rămâne pe scena politică este clar că sunt și trebuie să fie genul de politicieni care au înțeles că sunt angajați într-o activitate în slujba cetățenilor care presupune, obligatoriu, niște criterii de integritate și moralitate impecabile. În cazul în care nu pot să își asume aceste lucruri ar fi mai bine să se orienteze spre alte domenii de activitate.

În privința recâștigării credibilității Parlamentului vreau să vă spun că un prim pas a fost deja făcut prin modificarea legii alegerilor parlamentare și trecerea de la votul uninominal la votul pe liste. Având în vedere criteriile de integritate morală și probitate profesională, criterii pe care le-am amintit, acestea se regăsesc în criteriile de selecție asumate de toate partidele politice din România, iar în cazul PNL fiind prezente chiar în statutul partidului.Sunt convins că partidele se vor gândi, de două ori, înainte de a pune pe liste, la alegerile din 2016, oameni care nu sunt compatibili cu aceste criterii pentru că în caz contrar riscă să piardă foarte multe din voturile electoratului.

În ce măsură v-ați îndeplini promisiunile făcute bucureștenilor din sectorul 6 la alegerile din 2012 în contextul în care ați candidat și ați fost ales într-un colegiu important al acestui sector?

Promisiunile pe care eu, în calitate de deputat, le-am făcut alegătorilor din sectorul 6, colegiul 26 din Militari, au vizat în primul rând o legătură directă și permanentă cu ei. Și din punctul acesta de vedere mi-am îndeplinit sută la sută toate promisiunile făcute acestora. Spre exemplu, sediul în care facem acest interviu, de pe strada Cernișoara, și în care mă aflu din 2010, va rămâne sediul PNL și locul în care mă voi întâlni cu cetățenii, chiar dacă voi fi ales primar al sectorului 6. De altfel, am ținut audiențe săptămânale, am peste 300 de petiții înregistrate la cabinetul meu parlamentar, dar și alte mii de ore de discuții cu cetățenii în mediul public sau privat. M-am ocupat de proiecte importante din acest colegiu care au ținut, nu neapărat de instituția parlamentară, și m-am făcut, de multe ori, mesagerul locuitorilor din acest sector în relația cu admnistrația publică. În consecință, am determinat unele îmbunătățiri ale infrastructurii prin crearea de locuri de joacă, asfaltări, amenajări de spați verzi , atât cât a permis bugetul Primăriei Sectorului 6. Marea problemă a sectorului 6 este aceea a terenurilor virane care au o situația juridică incertă și de care nu ne putem atinge pentru că nu au statut de domeniu public. De asemenea, un alt aspect în care m-am implicat foarte mult în ultima perioadă a fost cel al relației cu unitățile de învățământ din colegiu, dar și din sector. Prin intervenții instituționale la ministrul Educației, dar și la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, am obținut suplimentarea posturilor nedidactice din grădinițele din sector pentru că în acest moment există un deficit de 63 de îngrijitori în aceste grădinițe și jumătate dintre acestea vor fi ocupate. Este evident un pas înainte!

De altfel, miercuri am participat, tot în urma unui demers instituțional,făcut către Ministerul Culturii la semnarea procesului verbal de predare/primire între RADEF ( Regia Autonomă de Distribuție de Filme) și Primăria Sectorului 6 pentru cinematografele Giulești și Favorit. Vorbim de un demers care trenează de patru ani în urma lipsei de voință politică la nivelul guvernului. În urma repetatelor demersuri și a înțelegerii pe care am găsit-o la ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, care a fost, după preluarea mandatului de ministru, imediat de acord ca aceste două clădiri să fie redate comunităților. Decizia este binevenită pentru că RADEF nu are nici capacitatea organizatorică, dar nici pe cea financiară, de a viabiliza aceste spații. Și în această situație se află la nivelul întregii țări, din păcate, zeci de spații.

Domnule Răzvan Horia Mironescu acum luați în calcul varianta unei candidaturi la Primăria Sectorului 6. Care sunt motivele care stau la baza acestei posibile candidaturi?

Poziția de deputat este una extrem de onorantă, fiind o poziție de demnitate publică la cel mai înalt nivel. De altfel, m-am considerat extrem de onorat de faptul că cetățenii sectorului 6 mi-au acordat votul pentru această funcție de demnitate publică. Văzând, însă, solicitările lor, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu ei în acest mandat, am înțeles că interesul imediat și justificat al cetățenilor este legat, în principal, de problemele de administrație publică. În Parlament am învățat, deopotrivă, mecanismele după care funcționează administrația locală, administrația centrală, dar și relația dintre cele două. Consider că din punctul acesta de vedere vin cu o valoare adăugată importantă și anume că cunosc foarte bine care sunt limitele, dar și posibilitățile de interacțiune între administrația centrală și cea locală, totul concentrându-se în jurul interesului cetățeanului.

Știu foarte bine ce pot face, concret, și ce pârghii pot apăsa în calitate de primar în administrația centrală încât să atrag mai multe fonduri, să fac cât mai multe parteneriate, toate acestea în beneficiul cetățenilor din acest sector. Și acesta a fost considerentul pentru care am decis să candidez la Primăria Sectorului 6. Sunt un om pragmatic și îmi place să simțim, atât eu, cât și cetățenii, cât mai repede rezultatele concrete ale acțiunilor mele în calitatea de primar. De aceea cred că din această poziție pot face mai multe lucruri bune pentru sector, pentru cetățenii săi, decât în calitatea de parlamentar.

Nu vă temeți de faptul că întâlnirea cu electoratul acestui sector poate să aibă un efect de bumerang pentru viitorul unui politician aflat la primul mandat? Realizați faptul că un eșec în acest alegeri va da, cum se spune, apă la moare multora dintre colegii care vă vânează locul din Parlament?

Chiar dacă pierd alegerile locale din 2016 ( ceea ce nu-mi doresc!) consider că în calitatea mea de parlamentar mi-am făcut pe deplin datoria față de partid, față de standardele mele personale și nu în ultimul rând față de cetățenii care m-au mandatat cu votul lor. Am dreptul să tind către un loc eligibil pe listele PNL la alegerile parlamentare din 2016. Alegerile vor fi pe circumscripții, deci se va vota la București și este evident că pe locurile eligibile din Capitală vor dori să candideze și colegii mei din alte sectoare. Cu toate acestea, bătălia la alegerile locale este una specifică, politică, pentru că toți candidații au apartenență politică și sunt oameni care votează mai mult partidul decât omul. Vorbim, este corect, și de o bătălie care se va duce între persoane. Și aici ne raportăm la notorietatea fiecăruia, la structura socio-demografică a sectorului etc. Nu mă tem de confruntarea de la locale, însă, nu consider că un eventual eșec ar putea fi o piedică sau m-ar descalifica de la obținerea unui loc eligibil la alegerile parlamentare.

Cum apreciați activitatea actualului edil al sectorului 6, Rareș Mănescu? Care este relația pe care o aveți cu acesta? Veți continua proiectele acestuia sau veți prioritiza proiectele propriului dvs. program electoral?

Activitatea actualului primar al sectorului 6, Rareș Mănescu, pe care o cunosc în detaliu, este una pusă de la începutul mandatului sub semnul unei presiuni extraordinare și anume a fost vorba de o presiune generată de situația financiară a Primăriei Sectorului 6 la data preluării mandatului. Erau în derulare o mulțime de contracte mari și aici mă refer la modernizarea parcului Drumului Taberei, reabilitarea blocurilor din sectorul 6, dar și alte contracte vizând planurile integrate de dezvoltare urbană. Aceste contracte, încheiate în perioada mandatelor de primar ale lui Cristian Poteraș, au avut multe probleme de ordin tehnic care au dus la amânări și care au trebuit rezolvate în actualul mandat. Lucrul pe care l-am apreciat la Rareș Mănescu și pe care, din păcate, puțini locuitori din sector îl cunosc este acela că a reușit să pună ordine în toate compartimentele Primăriei, în finanțele Primăriei, lucru extrem de important mai ales că în acest mandat, în urma unor decizii legislative bune, s-a întărit foarte mult disciplina financiar-bugetară a autorităților locale. Gradul de îndatorare a scăzut, s-au pus niște condiții foarte clare în ceea ce privește posibilitatea autorităților locale de a contracta credite și mai ales în privința garantării acestor credite pentru a se evita un grad de îndatorare excesiv care putea conduce chiar la falimentul autorității locale respective.

Lucrul pe care colegul și prietenul meu, Rareș Mănescu, l-a făcut mai puțin a fost acela de a comunica, de a interacționa cu cetățenii din sector, dar asta nu înseamnă că nu a făcut lucruri bune. A avut foarte multe realizări pe care, repet, din păcate, nu le-a comunicat suficient, fiind permanent preocupat de găsirea de soluții la problemele complexe cu care s-a confruntat . La acest capitol eu, personal, mă consider foarte confortabil și dacă voi câștiga alegerile locale primul lucru pe care îl voi face va fi acela de a prezenta cetățenilor atât lucrurile bune realizate în mandatul lui Rareș Mănescu, dar și continuarea proiectelor acestuia pe care le voi prelua și le voi duce la bun sfârșit. Aici mă refer la curățenie, aspectul domeniului public, parcări , mult mai multe spatii de joaca si terenuri de sport și cu voia lui Dumnezeu și a primirii fondurilor europene, a mult doritului spital din sectorul 6. Acest spital este un proiect pe care Rareș Mănescu l-a avut în programul său, însă, din cauza faptului că terenul pe care trebuia să fie construit spitalul a fost luat de Primăria Capitalei, proiectul nu s-a mai putut realiza.

Care ar fi principalele priorități ale acestei candidaturi? Cât de bine cunoașteți problematica acestui sector? Care sunt principalele probleme cu care se confruntă locuitorii sectorul 6? Concret, ce le puteți oferi, ca și primar, locuitorilor sectorului 6?

Cunosc extrem de bine problemele cu care se confruntă acest sector. Pot să vă spun care sunt problemele cu care se confruntă fiecare cartier, fiecare zonă, din acest sector. În București, însă, avem o particularitate și anume aceea că marile proiecte de infrastructură țin de Primăria Capitalei. Am mai spus acest lucru dar o voi repeta până când cineva mă va auzi și anume că în cei șapte ani de mandat ai lui Sorin Oprescu ca primar general niciun proiect major de infrastructură nu s-a realizat în sectorul 6. Probabil că Sorin Oprescu a uitat că Bucureștiul are șase sectoare. Mai mult, pentru a compensa lipsa crasă de interes a fostului primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, vizavi de salubrizarea din sector, Oprescu plătește salubrizarea din acest sector din banii bugetului Primăriei Capitalei. Celelalte cinci sectoare plătesc din bugetul local salubrizarea, în timp ce Primăria Capitalei plătește integral salubrizarea din sectorul 5. Consider că aici este vorba de un abuz în serviciu pe care primarul general l-a făcut! Asistăm la niște aspecte care nu sunt nici pe departe în regulă și mă refer la colaboarea instituțională dintre primăriile de sector și Primăria Capitalei.

Revenind la problemele de infrastructură din sector, avem o mare problemă cu traficul din Militari, în special lângă Bulevardul Iuliu Maniu. Erau trei variante prin care Sorin Oprescu putea să rezolve problema traficului pe acest bulevard însă, nu are intenția de a rezolva această problemă. Mă refer aici, fie la străpungerea dinspre șoseaua Virtuții spre Autostrada A 1, fie la continuarea Bulevardului Timișoara până în centură, fie la construirea unei șosele suspendate deasupra scuarului median de pe Bulevardul Iuliu Maniu.

În privința problemelor micro a căror rezolvare este, de asemenea, stringentă, le pot enumera pe cele legate de curățenie, de locuri de joacă și de odihnă, care nu sunt suficiente. Principala prioritate este inventarierea din punct de vedere juridic a tuturor terenurilor din sector pentru a le identifica pe cele care țin de domeniul public și care pot fi utilizate în interesul cetățenilor. Și nu în ultimul rând, un alt proiect de care mă voi ocupa este cel legat de siguranța cetățeanului în primul rând prin întărirea Poliției locale nu atât numeric, cât calitativ. De asemenea, propun implementarea prin intermediul fondurilor europene a unui sistem de supraveghere video a principalelor zone, în special a zonelor roșii, zone cu grad de infracționalitate ridicat. Primăria trebuie să contribuie major la conferirea siguranței cetățenilor. Totodată, voi acorda o atenție deosebită funcționării unităților de învățământ din punct de vedere administrativ pentru că cu acest aspect se ocupă Primăria, pentru a crea elevilor și profesorilor condiții moderne, compatibile cu anul 2015. Mă refer aici la internet de mare viteză, mobilier modern, igienizare corespunzătoare, săli de sport, terenuri de sport, eficientizare energetica . Aceste lucruri nu sunt costisitoare, trebuie făcute pentru că cetățenii sectorului 6 au dreptul la o viață decentă. Iar Primăria trebuie, este obligată, să identifice resursele financiare.

Credeți, domnule Răzvan Horia Mironescu, că un primar de sector poate pune interesele celor care l-au votat mai presus de interesele partidului care îl susține în obținerea acestei importante funcții? Vă întreb acest lucru pentru că, la nivel declarativ, toți primarii jură fidelitate alegătorilor doar până în momentul instalării în scaunul de primar… Concret, domnule Mironescu, puteți răspunde uriașelor așteptări ale locuitorilor din sector?

Suntem în momentul în care dacă partidele nu pun mai presus de interesele lor electorale interesele cetățenilor acestea dispar. Cetățenii nu mai pot fi păcăliți. S-a terminat epoca găleților, a cizmelor de cauciuc, a treningurilor, a șepcuțelor și a pungilor cu mălai, făină și zahăr. Este un lucru foarte bun pentru că în aceste condiții politicienii trebuie să muncească patru ani și nu doar să scoată bani din buzunar pe perioada campaniei electorale. Mă simt foarte confortabil în fața acestei situații pentru că niciodată nu am fost adeptul pomenilor electorale. Și aș putea spune că nici filiala PNL Sector 6 nu a practicat și nici măcar încurajat această practică pe perioada tuturor campaniilor electorale la care am participat din 2006 de când sunt membru PNL.

Din acest punct de vedere consider că interesul partidului trebuie subordonat interesului cetățeanului pentru că scorul electoral al partidului va fi direct legat de modul în care politica promovată de liderii săi răspunde intereselor alegătorilor.

În sectorul 6, nu am nicio emoție că nu voi putea comunica cu oamenii și nici că nu le voi putea arăta și dovedi intențiile mele bune în ceea ce privește activitatea pe care o voi desfășura ca viitor primar. Îmi doresc, cu sprijinul cetățenilor, cel puțin două mandate de primar și as vrea să fiu pus în situația ca la alegerile locale din 2020 activitatea mea să fie atât de apreciată încât în momentul depunerii unei noi candidaturi să nu aibă nimeni curajul să fie contracandidatul meu!

Aș încheia acest interviu cu un mesaj pentru cetățenii sectorului 6 și anume că voi încerca în toată această perioadă până la alegeri să îi cunosc, prin întâlniri directe, pe cât mai mulți dintre ei și îi încurajez să mă contacteze pentru că datele mele de contact sunt publice. Îi asigur că voi răspunde prezent atât celor care vor să mă laude, dar mai ales celor care vor să mă critice!

Un interviu realizat de Iulian Badea

 

Citește și
3 Comentarii
  1. petre gabriela spune

    Mai bine stai la distanta d sect 6 ..eu una nu mai votez in viata mea un liberal . Toti basistii si liberalii fac propaganda ..si can se instaldaza fac prapad …..avm modele suficente ….

  2. mihai badulescu spune

    si, totusi, de ce nu sunt facute de catre rares manescu plangeri penale la adresa lui poteras? nu asa ar trebui sa procedeze un edil nou care ia locul unuia, vechi, corupt?

  3. locuitor sector 6 spune

    Domnule deputat rezolvati urgent problema coruptiei din cadrul politiei locale din sector.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.