Sute de operații reușite, la Secția de Neurochirurgie de la Polisano

0

500 de operaţii şi peste 4.500 de consultaţii. Toate sunt trecute în contul a doi medici neurochirurgi ai secţiei de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Polisano, care în luna iulie a împlinit doi ani de existenţă. Dr. Claudiu Matei, medic primar neurochirurg, şef Secţie Neurochirurgie şi dr. Sofia Nistor, medic specialist neurochirurgie au făcut ca numele Spitalului Polisano de la Sibiu să fie vestit nu numai în ţară, ci şi în Europa sau în SUA.  În luna iulie, cei doi şi-au lărgit echipa cu dr. Paul Flore, medic specialist neurochirurg.

Secţia de Neurochirurgie de la Polisano Sibiu a luat naştere în iulie 2013. Cu o investiţie de peste 1,5 milioane de euro, aceasta dispune de dotări la cele mai înalte standarde şi de un personal medical format din trei neurochirurgi angajaţi full time, dar şi un medic angajat part time, specializaţi în unele dintre cele mai mari centre din lume.

Cei trei medici au vorbit, luna trecută, despre activitatea Secţiei de Neurochirurgie a Clinicii Polisano. În cei doi ani de la inaugurare, cele mai mari performanţe cu care Secţia de Neurochirurgie se laudă sunt tratarea a 15 pacienţi cu tumori cerebrale maligne, la care s-a practicat rezecţia tumorală folosind tehnologia prin fluorescenţa indusă de preparatul Gliolan – operaţie efectuată în premieră naţională la Polisano Sibiu, tumori de trunchi cerebral şi nu numai. „Secţia noastră de neurochirurgie a fost dezvoltată după un concept terapeutic modern, care oferă pacienţilor posibilitatea de a beneficia de tratament de ultmia generaţie, la costuri semnificativ reduse faţă de străinătate. Pe lângă tehnologia performantă, acum dispunem şi de o echipă completă de neurochirurgie, unită şi foarte bine pregătită pentru orice caz medical, oricât de complex”, a declarat dr. Claudiu Matei, citat de tribuna.ro.

Când s-a deschis secţia, dr. Claudiu Matei era singur. Ulterior, i s-a alăturat dr. Sofia Nistor şi împreună, timp de doi ani de zile, au tratat mii de pacienţi,  60% femei şi 40% bărbaţi, atât din ţară, cât şi din străinătate. „Activitatea s-a dezvoltat treptat şi progresiv. Numărul de cazuri a crescut, la fel şi complexitatea cazurilor, tipul de patologii abordat de medici este extrem de variat”, a spus dr. Sofia Nistor. Pentru că fluxul de pacienţi e destul de mare pentru doar doi medici, de câteva zile, în echipă a ajuns şi dr. Paul Flore. „Este mult şi pentru noi, de asta am avut nevoie de un coleg. Media mondială per neurochirurg pe an este de 71 de operaţii”, a explicat şeful secţiei de Neurochirurgie. Dr. Paul Flore are în spate cinci ani de formare profesională în străinătate, în Franţa şi Belgia. Miercuri, a spus că, după ce la plecarea din ţară, şi-a promis că nu va mai reveni în sistemul public, a găsit la Polisano condiţiile şi dotarea de care a avut parte în străinătate, ba chiar mai mult. Echipa e completată de dr. Cristian Dimitriu – medic primar neurochirurg, angajat part time, dr. Dan Filip,  neurofiziolog, dr. Iulia Dancu, medic specialist de anestezie Terapie Intensivă şi dr. Cristina Roman, endocrinolog. Un alt colaborator de nădejde este doctorul Ștefăniţă Dima, de la Centrul de Neurochirurgie Bagdasar-Arseni, care vine săptămânal la clinica Polisano din Sibiu.

Prin secţia de Neurochirurgie, Clinica Polisano este implicată în numeroase proiecte de responsabilitate socială, până acum, peste 30 de copiii fiind operaţi pro-bono. De altfel, secţia de Neurochirurgie a Spitalului Polisano este în bună colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, cu secţia de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalul de Pediatrie, Spitalul de Psihiatrie – Neuropsihiatrie infantilă, cu Centrul „Speranţa”, iar de-a lungul celor doi ani de existenţă, a legat parteneriate cu centre prestigioase de neurochirurgie din ţară şi din străinătate. În viitor, medicii vor să continue proiectul de Neuro-oncologie şi spun că o să aplice pentru a deveni centru de training internaţional în ceea ce priveşte această tehnologie. În plan mai au şi proiectul legat de tratamentul Parkinsonului, neurochirurgia epilepsiei şi tratamentul durerii cronice prin implantarea de neurostimulatori.

Referitor la alegerea premierului Victor Ponta de a se trata în străinătate, când şi la noi există medici de excepţie, medicul şeful secţiei de Neurochirurgie a declarat: „Noi tratăm pacienţi din străinătate, nu văd de ce pacienţii români ar pleca în străinătate atâta timp cât aici există toate premisele pentru o medicină de performanţă. Dar, pe de altă parte, orice pacient are dreptul să-şi aleagă medicul. Este foarte important să tratezi un pacient care are încredere în tine. Eu le recomand românilor să vină la spitalul nostru, la toate secţiile. Îi asigur de toată competenţa şi competitivitatea medicilor”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.