Băsescu respinge autonomia pe criterii etnice

0

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat, marți, la Izvoru Mureșului, că autonomia pe criterii etnice „nu poate exista”, iar proba că România nu acceptă un astfel de concept este refuzul de a recunoaște Kosovo „în pofida poziției tuturor marilor noștri aliați”.

„Autonomia pe criterii etnice nu poate exista. Nu există un astfel de concept acceptabil pentru statul român. Și proba că România nu acceptă un astfel de concept este că România, în pofida poziției tuturor marilor noștri aliați, a refuzat să recunoască Kosovo. Exact din acest motiv. Și credeți-mă că nu e comod să-și menții poziția când aliații tăi sunt SUA, Germania, Franța, Italia și multe alte state mari. Interesul național prevalează în fața prieteniilor și a alianțelor, iar noi am făcut un efort de explicare pentru că aici n-am lovi numai în interesul nostru național, am lovi și în interesele transnistrene. Deocamdată, poziția oficială a Chișinăului este că nu se poate acorda autonomie pe criterii etnice. Ce s-ar întâmpla la Taraclia, la Comrad, în alte mici insulițe populate de minorități în Republica Moldova? Republica Moldova este un stat mic, cu o forță limitată. Nu putem tocmai noi, România, să creăm premise politice, de a se genera autonomii pe criterii etnice în Republica Moldova. Cu atât mai puțin în România”, a susținut Traian Băsescu, în cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, informează Agerpres.

Referitor la declarațiile făcute de fostul șef al statului în urmă cu doi ani, tot la Izvoru Mureșului, când a spus că România trebuie să-și asume leadership-ul punerii la punct a Budapestei, Traian Băsescu a spus că, la nivel oficial, nu mai există declarații „agresive și indecente pentru relația dintre două state membre UE”, problema fiind lăsată, oficial sau nu, în seama extremiștilor maghiari, din România sau din Ungaria.

„N-aș putea spune că, în momentul de față, Ungaria are o politică oficială agresivă. Singurul lucru care mai trebuie clarificat și trebuie scos din vocabularul oficial maghiar este cel legat de autonomia Ținutului Secuiesc. Eu cred că noi nu umblăm cu degetul pe harta Ungariei. Pentru că am putea umbla de la frontieră până la Tisa, dar suntem decenți și bine crescuți. Și atunci o să-i invităm scris să nu ne mai spună cum să ne organizăm regiunile și cât de autonome să fie. (…) Deci, problema este de tupeu și nu văd, în modul cel mai serios, dacă o vor ține pe a lor cu autonomia Ținutului Secuiesc, nu văd de ce nu am vorbi de autonomia teritoriului dintre frontieră și Tisa. La contrapartidă”, a spus Traian Băsescu.

Legat de faptul că județele Harghita și Covasna nu sunt dezvoltate din punct de vedere economic, fostul șef al statului a spus că acest lucru are legătură cu faptul că administrațiile locale au aprobat, o vreme, instalarea firmelor maghiare, „crezând că maghiarii au bani și îi scot și pe urechi și pe nas și vin să-i aducă aici”, au blocat alți investitori care nu au fost maghiari și au creat politic incertitudine prin „această continuă afirmare a autonomiei teritoriale”, motiv pentru care firmele s-au oprit la frontiera celor două județe.

„Steagul autonomiei este unul care îi face reticenți pe investitori. De ce să vină până aici, unde pot avea probleme etnice, și să nu se oprească la Sibiu, la Brașov. Deci, acesta este motivul pentru care cele două județe rămân în urmă”, a declarat Băsescu.

Fostul președinte a mai spus că guvernul central a făcut eforturi „remarcabile” pentru dezvoltarea infrastructurii în zonă, dar partenerii Guvernului trebuie să fie administrațiile locale, care trebuie să termine cu lozinca autonomiei teritoriale — una „fără conținut, care doar incită, dar, din punct de vedere economic, alungă investitorii”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.