Scandalul diplomatic între România și Ungaria se acutizează

0

Victor Micula, ambasadorul român la Budapesta, s-a prezentat, marţi, la Ministerul Afacerilor Externe ungar, după ce a cerut, luni, o audienţă, pentru a discuta pe tema declaraţiilor ambasadorului ungar la Bucureşti, Botond Zakonyi.

Victor Micula a cerut luni o audienţă la MAE al Ungariei şi a mers marţi la sediul ministerului pentru a exprima dezacordul puternic faţă de conţinutul declaraţiilor făcute de ambasadorul Zakonyi Botond cu privire la ansamblul relaţiilor bilaterale româno-ungare.

Într-un interviu acordat România TV, premierul Ponta a făcut referire la declarații anterioare ale ambasadorului ungar la București, Botond Zakonyi, cu privire la relațiile bilaterale. Potrivit MTI, Zakonyi a declarat că aceste relații depind și de cooperarea în proiecte de infrastructură, însă partea română „nu reușește să demonstreze suficientă bunăvoință” în acest domeniu.

După cum transmite aceeași agenție, secretarul de stat ungar Levente Magyar i-a solicitat ambasadorului român să explice „acuzațiile inacceptabile” ale lui Victor Ponta. Remarcile premierului român indică faptul că acesta încearcă să folosească „agitația anti-ungară pentru a acoperi (…) criza politică din țara sa”, susține MTI.

Recentele „izbucniri” ale Guvernului român în legătură cu relațiile cu Ungaria se dovedesc dăunătoare acestor relații, a mai afirmat secretarul de stat Levente Magyar, conform agenției ungare.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, referitor la interviul acordat de ambasadorul Ungariei la București, că guvernul țării vecine dorește să provoace autoritățile române în contextul criticilor la care este supus de țările europene și de Statele Unite.

„Cred că Guvernul Ungariei — și ambasadorul face jocul guvernului — încearcă foarte tare să ne provoace. Ei în acest moment sunt criticați de toată Europa și de America pentru antisemitism, pentru revizionism, pentru prietenia cu Rusia, pentru gardul pe care îl fac împotriva imigranților și atunci încearcă o chestie: Hai să tragem și România în scandal. Eu nu vreau să fac chestia asta. Vreau să răspundă ei pentru ceea ce fac acolo. (…) Nu vreau să mă las provocat”, a spus Ponta, la România TV.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a convocat luni dimineață, ca urmare a interviului recent acordat de ambasadorul ungar, Zakonyi Botond, pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la București, Nagy Karoly Zoltan, context în care s-a arătat că partea ungară nu este încă pregătită să respecte cadrul general al relației bilaterale, potrivit unui comunicat remis de MAE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.