Erdogan ia în calcul varianta alegerilor anticipate

0

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat miercuri că ia în calcul posibilitatea convocării alegerilor legislative anticipate, în contextul în care negocierile pentru alcătuirea unei coaliții guvernamentale în urma scrutinului de pe 7 iunie nu avansează și curând va expira termenul constituțional de 45 de zile pentru formarea executivului, transmite agenția EFE.

Cu o zi înaintea unei întâlniri importante a premierului în exercițiu și lider al Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), Ahmet Davutoglu, cu președintele celui mai mare partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), Kemal Kilicdaroglu, Erdogan a apreciat că un eventual acord între aceste formațiuni ar echivala cu o sinucidere pentru amândouă, informează Agerpres.

Cele două părți ar putea forma o coaliție doar dacă ideile lor coincid, ‘altfel se vor sinucide’, a indicat șeful statului turc într-o apariție televizată alături de mai mulți primari din formațiunea sa AKP, aceștia din urmă susținând că preferă mai degrabă alegerile anticipate decât o coaliție cu CHP.

‘Dacă la sfârșitul celor 45 de zile nu vom avea un guvern, atunci ori mergem în alegeri cu actualul guvern minoritar, ori se va alcătui un nou guvern’ care să conducă țara până la alegeri.

Și Kemal Kilicdaroglu este la rândul său pesimist cu privire la șansele unui acord de guvernare. Potrivit unui participant la o reuniune a acestuia cu mai multe confederații sindicale, liderul CHP consideră că ‘formarea unei coaliții este puțin probabilă, întrucât adevăratului lider al AKP nu este Davutoglu, ci Erdogan, care este favorabil alegerilor anticipate’.

Formațiunea AKP a pierdut în urma alegerilor din luna iunie majoritatea parlamentară pe care a deținut-o continuu începând din anul 2002. Acest rezultat îngreunează de asemenea demersul lui Erdogan de a iniția o reformă constituțională prin care Turcia ar deveni o republică prezidențială, fapt care ar acorda puteri sporite șefului statului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.