Recital omagial la Soveja

0

Pianistul Ștefan Doniga și violoncelista Violeta Tuță Popescu au încheiat prin recitalul omagial „Închinare”, susținut marți seara pe esplanada Mausoleului Eroilor de la Soveja, suita de evenimente desfășurate sub genericul „Vrancea eroică” pentru comemorarea a 98 de ani de la eroicele lupte purtate de armata română în august 1917, pe aliniamentul Mărășești – Mărăști – Soveja – Oituz.

„Nu am vrut să oferim un recital, ci un drum către adâncul sufletului fiecăruia dintre participanți și de la aceștia să primim noi, muzicienii , o reverberație. Nu am dorit aplauze și am spus acest lucru de la început, ci cugetare. Cea care desface o punte ce pornește și închide în rugăciune și care îl poartă pe auditoriul ce o urmează de la meditație la melancolie, zbucium, disperare, luptă aprigă, tristețe, împăcare. Stări care ne pot conduce, sub acordurile muzicii, puțin mai aproape de înțelegerea acelui sacrificiu uriaș pe care necunoscuți nenumărați l-au făcut, conștient ori arbitrar, uneori de neînțeles pentru românii de astăzi, astfel ca noi să fim în prezent o entitate europeană identificabilă. Dar recitalul nostru nu a fost o dovadă de recunoștință. O dovadă de recunoștință ar fi aceea de a face, fiecare pentru el, efortul de înțelegere și prețuire a darului suprem făcut peste timp de milioanele necunoscuți pe oasele cărora călcăm oriunde punem piciorul pe pământul românesc. Recitalul nostru s-a vrut, deci, doar o umilă închinare lor” , a declarat marți, pentru Agerpres, pianistul Ștefan Doniga.

Programul concertului a început cu ‘Ave Maria’ de G. Caccini și s-a încheiat cu ,,Ave Maria” de Fr. Schubert. Recitalul a mai cuprins lucrările ‘Preludiu în si bemol minor’ de J.S. Bach, ‘Largo e mesto’ din Sonata op.10 nr.3 și ‘Marcia funebre sulla morte d’un eroe’ din Sonata op.26 de L. van Beethoven, ‘Aria lui Lenski’ din Opera Evgheni Oneghin de P.I. Ceaikovski, ‘Largo’, G. Fr. Haendel, ‘Toccata’, de R. Georgescu, ‘Vocaliza’, S. Rachmaninov.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.