Atentat cu mașină-capcană la Bagdad. Cel puțin 60 de morți!

0

Cel puțin 60 de persoane au fost ucise și 200 au fost rănite joi în momentul în care un camion frigorific a explodat într-o piață aglomerată din Sadr City, un cartier șiit din nord-estul Bagdadului, au informat surse medicale și din cadrul poliției, relatează Reuters.

Pentru moment atentatul nu a fost revendicat, însă militanții suniți ultra-radicali ai Statului Islamic, care au cucerit anul trecut teritorii întinse din nordul Irakului, au revendicat atacuri similare care au vizat cartiere șiite.

La rândul său, șeful Statului-Major al armatei americane a apreciat miercuri că reconcilierea dintre șiiți și sunniți în Irak devine din ce în ce mai dificilă și a dat asigurări că o împărțire a țării „ar putea fi singura soluție” pentru a rezolva conflictul confesional, relatează AFP.

Generalul Raymond Odierno, care a fost cel mai înalt gradat al armatei americane în Irak și care va pleca în retragere vineri, a mai menționat că, în viitorul apropiat, Statele Unite trebuie să se concentreze asupra luptei împotriva grupării Statul Islamic (SI), care a proclamat un califat peste teritorii din Irak și Siria.

Cu ocazia unei conferințe de presă la final de mandat, el s-a arătat însă pesimist în ce privește conflictul latent dintre majoritatea șiită și minoritatea sunnită, care a culminat în anii 2006-2007 făcând zeci de mii de victime.

„Devine în fiecare zi din ce în ce mai dificil”, a răspuns Raymond Odierno, întrebat despre reconcilierea dintre comunități, și a prezis un viitor în care „Irakul nu va mai semăna cu ce a fost în trecut”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.