Gruparea Boko Haram are un nou lider

Gruparea militantă islamistă din Nigeria Boko Haram are un nou lider, a anunțat președintele Ciadului, Idriss Deby, informează BCC.

El nu a precizat ce s-a întâmplat cu liderul grupării islamiste Abubakar Shekau, însă a afirmat că a fost înlocuit cu Mahamat Daoud, care nu este o persoană de notorietate publică.

Shekau nu a mai apărut în ultimele înregistrări video ale grupării Boko Haram, ceea ce a generat speculații conform cărora ar fi fost ucis.

Președintele Ciadului, Idriss Deby, ale cărui trupe participă la lupta împotriva Boko Haram, a afirmat că noul lider al grupării, Mahamat Daoud, este deschis dialogului.

Abubakar Shekau a preluat conducerea grupării după ce fondatorul său, Muhammad Yusuf, a murit în custodia poliției nigeriene în iulie 2009. Sub conducerea sa, gruparea a devenit mai radicală și a comis mai multe crime. Informațiile anterioare în legătură cu moartea acestuia s-au dovedit a fi false.

În numeroasele videoclipuri în care a apărut, Abubakar Shekau a luat în derâdere autoritățile nigeriene, făcând elogiul acțiunilor violente ale grupului, printre care și răpirea a peste 200 de eleve din orașul Chibok în luna aprilie 2014.

El a fost auzit ultima oară în luna martie, când a difuzat o înregistrare audio în care jura credință grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.