Importurile de țiței, în creștere în 2015

0

România a importat, în primul semestru al acestui an, o cantitate de țiței de 3,222 milioane tone echivalent petrol, cu 222.500 tep (7,4%) mai mare față de cea importată în perioada similară din 2014, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Producția de țiței a totalizat 1,888 milioane tep, fiind cu 0,7% (12.700 tep) mai mică față de cea din perioada ianuarie-iunie 2014.

Anul trecut, importurile de țiței au totalizat 6,727 milioane tone echivalent petrol (plus 27% față de 2013). Producția de țiței s-a ridicat, în 2014, la 3,788 milioane tep, fiind cu 2% mai mică față de cea din anul precedent.

Conform proiectului Strategiei Energetice a României 2015 — 2035, rezervele de țiței ale României sunt limitate, în condițiile în care descoperirile din ultimii 30 de ani pot fi catalogate ca modeste, cu excepția unor semnale recente provenind din apele de mică adâncime ale Mării Negre, comercialitatea fiind încă în faza de analiză.

Deși se confruntă cu un declin natural al producției de țiței, România continuă să rămână a patra țară producătoare de țiței din Uniunea Europeană, respectiv a cincea țară din Europa. Raportată la producția europeană, producția națională de țiței reprezintă aproximativ 2% din producția Europei și circa 6% din cea a UE.

”La producția medie anuală din ultimii ani (4,2 milioane tone) și în condițiile unui declin anual constant al rezervelor sigure, de 5%, și o rată de înlocuire de 5% pentru rezervele de țiței și condensat se poate aprecia că rezervele actuale de țiței ale României s-ar putea epuiza într-o perioadă de aproximativ 23 de ani”, se menționează în proiectul de strategie.

Potrivit statisticilor publicate în iunie de British Petroleum, rezervele dovedite de petrol ale României se ridică la 600 de milioane de barili, față de un miliard de barili la finele anului 1994.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.