Predoiu desființează „retorica economică” a lui Ponta

Share:

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu susține că economia a încetinit și că acest semnal trebuie discutat la consultările cu privire la Codul Fiscal.

„Contrar retoricii optimiste a premierului Ponta, economia a încetinit. E un semnal care trebuie considerat în discuțiile privind reexaminarea Codului Fiscal. Economia a dat primele semnale de slăbiciune în trimestrul II, în condițiile în care Guvernul a luat măsuri de relaxare fiscală anul trecut, prin reducerea cotei CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, precum și anul acesta, prin instituirea unei cote reduse de TVA la produsele alimentare de bază”, afirmă Predoiu, într-un comunicat remis, vineri, Agerpres.

Potrivit lui Predoiu, creșterea PIB brută anuală în trimestrul II 2015 față de trimestrul II 2014 a fost de numai 3,2% (3,7% ajustată sezonier) comparativ cu 4,3% (3,8% ajustată sezonier), cât a fost în trimestrul I 2015 raportat la trimestrul I 2014.

„În aceste condiții, Guvernul a supraestimat creșterea PIB din 2015 ca fiind de 3,3%, actualul trend ducându-ne evident către o creștere mai mică de 3%. Încetinirea creșterii economice se vede și din creșterea sub prognoze a anumitor ramuri, care au crescut în trimestrul II astfel: industria a crescut doar cu 1,5%, iar construcțiile doar cu 8,6% comparativ cu creșterile de start din trimestrul I care au fost mult mai mari, respectiv 3,3% pentru producția industrială și 13% pentru construcții. Nu știm încă, înainte de a vedea și rezultatele trimestrului III, dacă putem vorbi de un trend, dar este în mod cert un semnal de alarmă pe care Guvernul îl ignoră, cel puțin în pozițiile publice, trâmbițând în mod iresponsabil și populist un eșec ca fiind un succes. De fapt rezultatele în scădere ale economiei credem că se resimt de fiecare cetățean, care simte pe pielea lui cât de bine merge economia”, explică liberalul.

El menționează că „un prim motiv de îngrijorare față de încetinirea creșterii economice vine din lipsa investițiilor publice, chiar și în condițiile în care supra acciza pe combustibil, instituită de Guvern, nu a fost direcționată către investiții în autostrăzi, așa cum s-a clamat în mod populist la momentul instituirii ei”.

„Alte două motive îngrijorare sunt performantele sub așteptări ale industriei (2,4%, față de 4,4% prognozat), a construcțiilor și a exporturilor. Dacă la acestea adăugăm și agricultură, prognozată a contribui cu 2,9% din PIB, dar grav afectată de secetă din acest an, cu efecte distructive asupra producției vegetale, care va duce la o scădere a producției totale din agricultură (sector vegetal+animal) cu peste 20% în anul 2015, vedem că situația este îngrijorătoare. Nu vreau, desigur, să aruncăm vina pe guvern pentru secetă, ci doar să arătam tuturor că nu poți umfla așteptările economice fără să iei în calcul ajustările sezoniere, agricultura fiind prin definiție sezonieră, deci dependentă de vreme. E adevărat că Guvernul ar fi putut finanța un program de irigare a terenurilor agricole, dar probabil că a preferat să se bazeze pe bunul Dumnezeu”, subliniază Predoiu.

Liberalul precizează că reducerile de fiscalitate ce se negociază între partidele parlamentare trebuie bazate pe estimări realiste, altfel economia va fi aruncată în haos.

El conchide că după ajustarea sezonieră, creșterea economică anunțată acum pentru trimestrul II 2015 comparativ cu trimestrul I 2015 este de doar 0,1%, deși o economie emergentă că România are un potențial mult mai mare și că acest lucru rezultă și din datele publicate joi de Eurostat, țara noastră situându-se nu doar sub media europeană de 0,4%, ci și sub Bulgaria (0,4%), Ungaria (0,5%), Lituania (0,6%), Letonia (1,2%), Estonia (0,8%), Cehia (0,9%), Slovacia (0,8%), Polonia (0,9%) și Grecia (0,8%).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.