A folosit Statul Islamic arme chimice în Irak?

0

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) s-a declarat, luni, ‘extrem de îngrijorată’ de afirmațiile conform cărora gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) ar fi folosit arme chimice în Irak, informează AFP.

‘Recentele informații ce fac referire la o posibilă utilizare de arme chimice în Irak de către un actor non-statal constituie o sursă de gravă preocupare’, a subliniat OIAC într-un comunicat. ‘OIAC se află în contact cu guvernul irakian și va examina orice raport substanțial pe care îl va primi’, a precizat organizația.

Ministrul apărării al Germaniei a afirmat, săptămâna trecută, că ‘deține indicații conform cărora există un atac cu arme chimice’ împotriva peshmerga, combatanți kurzi irakieni, dintre care mai mulți ‘au fost răniți prin iritarea căilor respiratorii’. Un responsabil american a declarat, pentru AFP, că țara sa consideră ‘plauzibil’ ca SI să fi utilizat gaz muștar (iperită), în timp ce un înalt responsabil peshmerga în Irak a evocat, la rândul său, un atac cu clor.

Anterior, în martie, guvernul regiunii autonome a Kurdistanului irakian a afirmat că deține dovezi privind folosirea de gaz de clor de către SI împotriva forțelor sale, într-un atac cu mașină capcană, la 23 ianuarie.

Publicația The Wall Street Journal, care citează responsabili americani, susține că jihadiștii au făcut rost de gaz muștar în Siria, după ce regimul Bashar al-Assad s-a debarasat de stocurile de arme chimice la presiunea comunității internaționale, sau în Irak.

Acuzațiile conform cărora SI ar fi recurs la arme chimice s-au multiplicat în ultimele luni în Irak, ca și în Siria.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.