Ponta atacă PNL pe tema relațiilor româno-ungare

0

Premierul Victor Ponta spune că PNL susține declarațiile ambasadorului Ungariei la București și ale oficialilor maghiari privitoare la țara noastră, indicând ca posibile variante faptul că, fie liberalii au primit „ordin de la PPE”, fie sunt „în stare de orice compromis” ca să ajungă la Putere.

Ponta spune că PNL susține declarațiile oficialilor maghiari privitoare la România. „O știre importantă, pentru că ne arată ce urmează pentru România în viitor — PNL susține declarațiile Ambasadorului Ungariei la București și ale oficialilor maghiari care privesc țara noastră”, a scris premierul pe Facebook,potrivit Romaniatv.net.

Ponta adaugă la cele menționate o „întrebare (cu două posibile răspunsuri)”.

„1. Au primit ordin de la PPE să spună asta (deci sunt doar slugarnici); 2. Sunt în stare de orice compromis că să ajungă la Putere (ceea ce arată o capacitate de a fi ticăloși peste tot ce am văzut în ultimii 25 ani)! Voi ce credeți?”, conchide premierul.

Prim-ministrul se raportează, în susținerile sale, la afirmațiile făcute de secretarul executiv al PNL Radu Carp, potrivit cărora „de când Victor Ponta este în fruntea Guvernului, relația României cu Ungaria s-a înrăutățit semnificativ, în paralel cu un dezinteres profund al Guvernului pentru soarta românilor din țara vecină”.

„Atunci când îi atacă pe oficialii maghiari, Victor Ponta uită să spună că Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni din cadrul MAE sprijină pentru anul în curs doar trei proiecte ale românilor din Ungaria, dintr-un total de 140 de proiecte finanțate, cu o sumă mai mică de 30.000 de euro în total„, afirmă secretarul executiv al PNL într-un comunicat transmis duminică Agerpres.

Carp precizează că „PNL este categoric împotriva autonomiei pe criterii etnice, dar sprijină orice formulă de descentralizare administrativă uniform aplicată la nivelul teritoriului național”.

El susține că „PNL reacționează ori de câte ori excesele de limbaj și retorică populistă ale primului-ministru pot aduce prejudicii intereselor naționale ale României”.

„De câteva zile, Victor Ponta condamnă „tăcerea” PNL vizavi de acțiunile sale în raport cu minoritățile naționale și cu statele vecine, considerând că aceasta se datorează apartenenței la PPE. Apartenența la o familie de partide europeană ar trebui însă să dea de gândit lui Victor Ponta: socialiștii europeni l-au izolat pentru că nu tolerează excesele etno-populiste și derapajele democratice ale primului-ministru”, afirmă secretarul executiv al PNL.

Totodată, Carp afirmă că „deși relațiile comerciale între două țări se află pe un trend ascendent (în anul 2014 valoarea totală a schimburilor comerciale a atins 7.257,95 milioane euro, față de 5170,8 în 2007, creșterea fiind constantă aproape în fiecare an), relațiile politice dintre cele două țări au ajuns la nivelul cel mai de jos datorită mai multor factori, printre care se numără și retorica etno-populistă a lui Victor Ponta”.

„PNL consideră că avem nevoie de o relație pragmatică, bazată pe respect reciproc între România și Ungaria. Cele două state sunt „condamnate” să aibă relații de prietenie, în considerarea apartenenței lor la comunitatea euro-atlantică, indiferent cine se află la putere la București sau la Budapesta”, mai spune secretarul executiv al liberalilor în același comunicat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.