Băncile europene vor vinde credite record în 2015

0

Băncile europene ar urma să vândă în acest an un pachet record de credite în valoare de 139 miliarde de euro (154 miliarde de dolari), pe primele locuri fiind băncile din Marea Britanie, în condițiile în care industria bancară a început să accelereze procesul de restructurare pentru a îndeplini noile norme, susține un raport al firmei de consultanță PricewaterhouseCoopers LLP publicat marți, transmite Bloomberg.

Potrivit PwC, băncile europene au vândut deja împrumuturi în valoare de 54,5 miliarde de euro de la începutul anului și până în prezent iar alte credite în valoare de 84 miliarde de euro sunt în mijlocul procesului de vânzare. Băncile din Marea Britanie și Irlanda sunt responsabile pentru mai mult de 60% din tranzacțiile negociate în prezent, după ce în perioada 2009-2014 au vândut credite în valoare de 125 de miliarde de euro.

‘Nu este o surpriză faptul că Marea Britanie și Irlanda, urmate de Spania au fost piețele cele mai active în termeni de tranzacții din Europa având în vedere că băncile de acolo au fost foarte active în a-și curăța bilanțurile’, a declarat președintele diviziei europene de la PwC, Richard Thompson.

În perioada de după criza financiară globală băncile au început să-și reducă bilanțurile pentru a putea respecta mai multe reglementări care le cer să dețină rezerve de capital în funcție de nivelul activelor, să absoarbă pierderile și să îi protejeze pe contribuabili de riscul unor intervenții pentru salvarea băncilor. Potrivit PwC, fondurile speculative și firmele de private-equity se numără printre cumpărătorii de credite, deoarece încearcă să obțină o expunere mai mare pe economiile din Europa.

PwC estimează că băncile din Marea Britanie ar urma să vândă în restul anului credite în valoare de 42,5 miliarde de euro, ceea ce ar duce totalul pentru 2015 la 56 miliarde de euro. Băncile spaniole, care au deja aproximativ 15 tranzacții în derulare, vor vinde împrumuturi totale în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro în timp ce băncile din Germania și Italia ar urma să vândă și ele credite în valoare de 22 respectiv 16 miliarde de euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.