Festivalul de Tarafuri și Fanfare revine la Dumbrava Sibiului

0

Vizitatorii celui mai mare muzeu în aer liber din România, cel din Dumbrava Sibiului, vor avea ocazia sâmbătă și duminică să se bucure de cea de a zecea ediție a Festivalului Tarafuri și Fanfare, au anunțat marți, organizatorii.

„Asociația Mișcarea de Rezistență, Complexul Național Muzeal Astra Sibiu și Asociația Culturală Grigore Leșe organizează, în perioada 22-23 august 2015, a zecea ediție a Festivalului Tarafuri și Fanfare. La ceas aniversar, Festivalul Tarafuri și Fanfare va aduce în atenție istorisiri și fațete cu totul speciale ale oamenilor și a muzicii fără pereche din vetrele satelor românești sâmbătă, 22 august, respectiv duminică, 23 august, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, începând cu orele 16,00”, se arată într-un comunicat remis Agerpres.

Muzicanți bătrâni vor povesti, și de această dată, despre anii tinereții lor, despre hora satului, astăzi dispărută, despre nunțile de odinioară, și vor înălța, ca și atunci, cântece bătrânești învățate acasă, de la părinți, cântece-panaceu care astăzi le alină dorul de anii tinereții și de cei plecați.

Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea (Alba), Fanfara din Forăști (Suceava), Taraful din Băbiciu (Olt), Dănțăușii și fluierașul de pe Valea Idicelului (Mureș), Taraful din Ianca (Olt) Nea Titi Burcea, lăutarul din Băduleasa (Teleorman), vor demonstra că muzica tradițională este un giuvaer de mare preț care luminează chipurile bătrânilor lăutari, muzicanți din tată-n fiu, cum se autodefinesc.

Muzicianul Grigore Leșe va pune accent pe dialogul cântecului, al dansului și al poveștilor fără pereche pe care acești muzicanți le poartă în inimi și în suflete.

Festivalul Tarafuri și Fanfare a fost inițiat de Marius Tucă în anul 2007, în spiritul Recursului la România. Evenimentul cultural s-a transformat, în timp, într-o veritabilă Mișcare de Rezistență. A debutat la Muzeul Național al Satului ‘Dimitrie Gusti’, a poposit pe ulițele Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, s-a oprit, câteva ediții, la Suceava, a revenit pe ulițele Muzeului Național al Satului ‘Dimitrie Gusti și pornește anul acesta, în luna lui Gustar, într-o nouă călătorie, cu oprire la Muzeul Astra din Sibiu, în frumosul sat din Dumbravă (22-23 august 2015), în Centrul Istoric al Craiovei (29 august 2015) și pe meleaguri gorjene, acasă la Brâncuși, la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara (30 august 2015), în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, Școala Populară de Artă Târgu Jiu și Consiliul Județean Gorj.

Sâmbătă, 22 august, iubitorii muzicii de fanfară și a tarafurilor sunt așteptați la Târgul de țară din Muzeul în aer liber de la Sibiu, iar duminică, 23 august, Festivalul Tarafuri și Fanfare se va desfășura la scena de pe lac. Amfitrionul serii de 23 august este muzicianul Grigore Leșe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.