Pariul lui Streleț: apropierea Moldovei de Occident!

Share:

Republica Moldova va reuși în demersurile sale de apropiere de Occident, pentru că ‘acesta este vectorul strategic de dezvoltare’ al Chișinăului, a declarat, într-un interviu oferit postului de radio Europa Liberă, premierul moldovean Valeriu Streleț.

‘Republica Moldova va reuși ‘pe partea occidentală’. Pentru că acesta este vectorul nostru strategic de dezvoltare, este linia roșie care trece prin programul de activitate a guvernului’, a afirmat Streleț, subliniind că în scurt timp va fi actualizat planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere dintre UE și Republica Moldova, informează Agerpres.

În același timp, premierul de la Chișinău a precizat că integrarea europeană nu prevede restricționarea dreptului Republicii Moldova de a avea ‘o cooperare cât se poate de productivă cu alte piețe, din alte regiuni ale lumii, fie Egipt, fie Federația Rusă sau altele’.

‘Pe dimensiunea comercial-economică, vă dau toate asigurările de rigoare că partenerii noștri de dezvoltare sunt interesați ca Republica Moldova să aibă o relație normală cu Federația Rusă’, a afirmat Streleț.

Cu toate acestea, premierul moldovean și-a exprimat regretul că, în pofida faptului că partenerii europeni îndeamnă Chișinăul ‘să-și valorifice potențialul acordurilor pe care le are cu Federația Rusă’, Moscova este cea care le respinge. ‘Noi avem cu ei (cu Rusia) un acord de comerț liber, care, din păcate, este violat de către Federația Rusă’, a adăugat șeful guvernului de la Chișinău.

Referitor la situația economică a Republicii Moldova, premierul a dat asigurări că statul moldovean nu va avea probleme cu plata pensiilor, salariilor și a altor prestații sociale în sectorul public în actualul an bugetar. Totodată, Valeriu Streleț și-a exprimat opinia că Republica Moldova ar putea compensa anumite deficite de resurse financiare din buget prin programe de privatizare, care să fie făcute ‘într-o manieră absolut transparentă, cu stabilirea unor caiete de sarcini și concursuri publice, care să nu provoace niciun dubiu referitor la selectarea celor mai buni investitori’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.