Tensiuni în Senatul SUA pe marginea programului nuclear iranian

Share:

Un al doilea senator democrat american, Robert Menendez, și-a exprimat marți dezaprobarea față de poziția președintelui Barack Obama cu privire la acordul pe marginea programului nuclear iranian, acord ce divizează profund clasa politică și societatea americană, în apropierea votului ce va avea loc în septembrie, în cadrul Congresului SUA, informează AFP.

Dezbaterea este vie, însă în acest stadiu pare puțin probabil ca opozanții să reușească o majoritate de două treimi, care ar permite punerea în discuție a acestui acord, ducând la înlăturarea ‘sigiliului unui veto prezidențial’. ‘Mi-am sondat sufletul și devotamentul față de anumite principii care mă fac să aleg încă o dată o traiectorie impopulară, însă, dacă Iranul se va dota cu arme nucleare, numele meu nu va figura în sprijinul acestui lucru’, a declarat Menendez în timpul unui discurs susținut la Universitatea Seton Hall.

Astfel, senatorul democrat este al doilea care se delimitează de Obama în această problemă, după Chuck Schumer, opunându-se textului semnat la mijlocul lui iulie între marile puteri și Teheran, informează Agerpres.

Acordul prevede limitarea programului iranian la nuclearul civil, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale impuse la adresa economiei sale. ‘Știu că din numeroase puncte de vedere ar fi mai simplu să susțin acordul, la fel cum ar fi fost mai simplu, odată, să votez în favoarea războiului în Irak’, a continuat Menendez.

Cu excepția a doi senatori influenți — Menendez este fostul președinte al Comisiei pentru afaceri externe din Senat, iar Schumer este cea mai influentă voce a comunității evreiești din Congres — democrații susțin cu largă majoritate acordul.

Liderul majorității republicane din Senatul american, Mitch McConnell, care face campanie împotriva acordului, a recunoscut el însuși luni, la Lexington Herald-Leader, că Barack Obama are ‘mari șanse de reușită’ pe marginea acestui dosar major al președinției sale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.