Liiceanu, Patapievici și Pleșu, la Festivalul „Dilema Veche”

Festivalul „Dilema veche”, organizat la sfârșitul acestei săptămâni la Alba Iulia, îi va aduce într-o dezbatere pe Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici și Andrei Pleșu, care vor conferenția, pornind de la o vorbă a lui Pascal, despre Dereglări contemporane.

‘O să fie lucruri multe și diferite. Vineri este conferința inaugurală, de fapt o dezbatere între Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu și Horia Roman Patapievici, pentru prima dată împreună în public. Sunt pentru prima dată toți trei într-o dezbatere, aici, la Alba Iulia’, a declarat joi, într-o conferință de presă, Mircea Vasilescu, redactor-șef al revistei Dilema veche, co-organizatoare a festivalului, informează Agerpres.

Din programul festivalului, ajuns la a patra ediție, nu vor lipsi dezbateri pe teme europene, lecturi de proză și poezie, ateliere pentru copii, concerte, cum ar fi cel susținut de Nicu Alifantis și Ansamblul Jidvei, invitat Mihai Neniță, un spectacol unic, sau cel al lui Mircea Vintilă, cu ‘Povesci din Bucuresci spuse doamnei Alba Carolina’.

În încheierea festivalului, duminică seara, va concerta cantautorul italian Angelo Branduardi, pentru prima dată în România. ‘Este un autor unic, care combină ritmuri vechi și muzici vechi renascentiste și medievale cu un spirit modern și cu instrumente de toate felurile, și noi și vechi’, a spus Mircea Vasilescu.

Pentru al doilea an consecutiv, festivalul de la Alba Iulia are printre parteneri Reprezentanța Comisiei Europene (CE) în România.

‘Cred că este foarte potrivită această întâlnire între Alba Carolina și Festivalul Dilema veche. De ce este Reprezentanța Comisiei Europene pentru a doua oară partener? Pentru că Europa are dileme, are dileme mari, încearcă să găsească răspunsuri și pentru Reprezentanța din România este foarte important ca aceste răspunsuri să vină și din România și, foarte important, ca aceste răspunsuri să vină și dintr-o zonă mai exotică în procesul nostru decizional, care este zona artistică, zona culturală’, a declarat șefa Reprezentanței CE în România, Angela Filote.

Organizat cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia și Consiliului Județean Alba, care au alocat pentru acest eveniment suma de 400.000 de lei, festivalul beneficiază la actuala ediție în premieră și de sprijinul Ministerului Culturii, care a acordat suma de 50.000 de lei. De altfel, duminică va participa la o dezbatere despre ‘Europa și dialogul cultural’ și ministrul Ionuț Vulpescu.

Festivalul a fost ales în acest an printre cele mai bune evenimente din Europa de către Europe for Festivals, Festivals for Europe.

Printre invitații edițiilor trecute s-au numărat Dacian Cioloș, Mircea Cărtărescu, Vintilă Mihăilescu, Mircea Dinescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Cătălin Ștefănescu, Ioana Pârvulescu, Alexandru Tomescu, Cristi Puiu, Alexandru Andrieș, Mircea Baniciu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.