Sesiune extraordinară pe Codul Fiscal, luni, la Parlament

Share:

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat că lunea viitoare, de la ora 15,00, va avea loc o sesiune parlamentară extraordinară în care se va dezbate și vota cererea de reexaminare a noului Cod fiscal transmisă de șeful statului, Klaus Iohannis.

„Subiectul ședinței Biroului permanent al Senatului s-a axat pe discutarea cererii de reexaminare a Codului fiscal, formulată de președintele României, și am hotărât ca această solicitare să fie trimisă comisiilor de specialitate iar luni, la ora 15,00, vom avea plenul sesiunii extraordinare, care va dezbate și va adopta, prin vot, o hotărâre în legătură cu cererea de reexaminare a președintelui”, a declarat Tăriceanu, la finalul ședinței Biroului permanent al Senatului de joi.

Acesta a ținut să precizeze faptul că, în opinia sa, solicitarea șefului statului cu privire la Codul fiscal pune Senatul într-o „situație inedită” fiindcă, în cererea de reexaminare, Iohannis nu a indicat articolele din Cod care ar trebui revizuite în Parlament.

„Suntem într-o situație inedită din punct de vedere procedural pentru că, în mod normal, solicitările președintelui trebuie să fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care președintele le consideră a fi necesare spre modificare, ceea ce nu este cazul. Cererea președintelui este, de fapt, o scrisoare adresată Parlamentului și sigur că va trebui să vedem care este soluția juridică la această problemă. De altfel, am și cerut punctul de vedere al experților juriști de la Senat, de la Departamentul legislativ, pentru a avea o imagine mai clară asupra modului în care trebuie să procedăm”, a spus acesta.

Președintele Senatului a ținut să explice faptul că parlamentarii nu vor putea aduce, în comisiile parlamentare de specialitate, amendamente Codului fiscal, fiind vorba de o cerere de reexaminare.

„Nu avem decât două variante — adoptăm Codul fiscal așa cum a fost el deja adoptat de Parlament și, practic, respingem cererea de reexaminare, ori discutăm, dar nu avem ce să discutăm concret pentru că președintele nu ne-a dat în scrisoare punctele exacte pe care ar vrea să le reconsidere Parlamentului și nu există în Regulament procedura introducerii unor amendamente de către parlamentari. (…) Chiar dacă președintele ar fi indicat (articolele — n.r.), în faza aceasta nu sunt admise amendamente din partea parlamentarilor. Ceea ce se discută în cazul unei cereri de reexaminare este solicitarea formulată de președinte”, a mai spus Tăriceanu.

Întrebat dacă intenționează să îi transmită o scrisoare președintelui Klaus Iohannis pentru a-i comunica faptul că, în cererea de reexaminare, nu au fost indicate concret articolele din lege care trebuie modificate și că Regulamentul nu stipulată o procedură de urmat, Tăriceanu a replicat că nu se preocupă de această situație fiindcă președintele Klaus Iohannis nu l-a solicitat în acest sens.

„Nu știu dacă la Administrația Prezidențială cei care au formulat acest document și care l-au sfătuit pe președinte cunoșteau bine care sunt constrângerile legate de cererile de reexaminare. Eu cred că consilierii pe care îi are președintele pot să îl informeze și să îl sfătuiască în legătură cu căile pe care trebuie să le urmeze. Nu cred că este datoria mea să fac acest lucru. Dacă președintele m-ar fi solicitat într-o discuție telefonică sau directă, sigur că aș fi putut să îi spun acest lucru. Cum domnia sa nu a făcut-o, atunci cred că nu am ce să mă preocup eu de această chestiune”, a arătat președintele Senatului.

Tăriceanu a mai precizat că luni, la ora 10,00, se încheie termenul pe care comisiile de specialitate îl au pentru a depune raportul.

„Este sesizată Comisia de buget-finanțe, comisie de fond, dar sunt și comisii care vor da aviz — Comisia economică și cea juridică. Ele se vor întruni până luni, luni au termen, la ora 10,00, să depună raportul”, a adăugat șeful Senatului.

Reprezentanţii partidelor parlamentare au semnat, joi, la Parlament, un acord privind noul Cod Fiscal, care va fi dezbătut săptămâna viitoare în sesiune extraordinară.

Reprezentanții partidelor parlamentare au ajuns, joi, la un acord privind reducerea TVA. Astfel, TVA se va reduce în două trepte: la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017. Consensul din Parlament vine să parafeze înţelegerea dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis, care a avut loc o zi înainte de discuţiile tehnice ale partidelor. Supra-acciza pentru carburanţi va fi eliminată din 2017.

În acest sens, reprezentanţii partidelor au semnat un „Acord asupra noului Cod Fiscal”, de pe document lipsind semnătura ALDE, partid care nu a fost de acord cu reducerea TVA în două trepte, potrivit România TV.

Vicepreședintele ALDE Cătălin Beciu a explicat că partidul din care face parte susține Codul fiscal așa cum a fost votat în Parlament. „Susținem Codul fiscal așa cum a fost el adoptat de către Parlament. Am luat act de propunerile popularilor din PNL și le vom discuta în interiorul partidului apoi în cadrul coaliției și vom încerca să găsim un punct de vedere comun în final. Noi nu am semnat acest acord. Am venit astăzi cu documente care atestă susținerea pe care o avem din partea mediului antreprenorial, patronatele mari, UGIR, Consiliul Național al IMM-urilor, care ne-au trimis scrisori de susținere a promovării Codului fiscal în forma adoptată deja. Noi vrem TVA de 19%, impactul psihologic este unul foarte important, sunt antreprenor de 25 de ani, știu ce înseamnă asta”, a spus Cătălin Beciu la Palatul Parlamentului, la finalul întâlnirii tehnice dintre reprezentanții partidelor pe tema Codului fiscal.

El a adăugat că ALDE va decide cel mai târziu vineri cum va vota în Parlament la Codul fiscal, retrimis de președintele Klaus Iohannis spre reexaminare.

Documentul, semnat joi şi prezentat de stiripesurse.ro, are patru puncte:

1. Scaderea TVA se va realiza in doua etape:

– 20% de la 1 ianuarie 2016

– 19% de la 1 ianuarie 2017

2. Supraacciza la carburanti va fi eliminata de la 1 ianuarie 2017

3. Informarea trimestriala a Parlamentului asupra executiei bugetare

4. Nivelul deficitului bugetar va fi sub 2% PIB.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.