Poroșenko: Rusia a trimis trei convoaie militare în estul Ucrainei

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a acuzat luni Rusia că a trimis ‘trei mari convoaie militare’ în estul separatist prorus al țării, cu numai câteva ore înaintea unui summit la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande asupra crizei ucrainene, relatează AFP.

‘În această săptămână, trei mari convoaie militare au traversat frontiera noastră în direcția Lugansk, Donețk (capitalele celor două regiuni rebele) și Debalțevo (nod strategic care leagă cele două regiuni)’, a declarat Poroșenko, cu ocazia unui marș militar în centrul Kievului, cu ocazia celei de-a 24-a aniversări de la declararea independenței Ucrainei.

‘Moscova a furnizat rebelilor până la 500 de tancuri, 400 de sisteme de artilerie și 950 de vehicule blindate’, a indicat șeful statului ucrainean, fără vreo precizare asupra perioadei acestor transporturi de armament.

Rusia ‘nu a renunțat încă la ideea de intervenție directă sau la un atac al rebelilor în interiorul țării’, în pofida sancțiunilor occidentale care ‘au dat o lovitură grea economiei ruse’, a spus președintele ucrainean.

Potrivit acestuia, 50.000 de soldați ruși sunt desfășurați în prezent la frontiera cu Ucraina și 9.500 de responsabili militari ruși figurează printre cei 40.000 de combatanți cu care se confruntă armata ucraineană în estul separatist al țării.

Kievul și Occidentul acuză constant Rusia că alimentează cu arme rebelii proruși și trimite trupe regulate în zona de conflict din estul separatist al Ucrainei, însă Moscova neagă categoric aceste acuzații.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.