O mie de persoane au vizitat „Aurul și argintul antic al României”

0

Aproape o mie de persoane au vizitat expoziția ‘Aurul și argintul antic al României’ deschisă la Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe la sfârșitul lunii trecute.

Directorul muzeului, Vagha Mihaly, a declarat pentru Agerpres că expoziția a fost popularizată și în județele limitrofe Brașov și Harghita, dar cu toate acestea numărul vizitatorilor este sub așteptări, având în vedere valoarea și importanța acesteia. Vargha Mihaly a pus acest lucru pe seama faptului că în perioada verii foarte multă lume este plecată în concedii.

‘Numărul vizitatorilor este sub potențialul local (…) Eu cred că dacă nu ar fi fost perioada concediilor, numărul vizitatorilor ar fi fost cel puțin dublu (…) Eu în fiecare zi intru în expoziție și nu pot să mă satur să privesc exponatele’, a declarat Vargha Mihaly.

El a menționat că pentru Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe este o mare onoare să găzduiască această expoziție de excepție, care acoperă o perioadă de peste șase milenii și care a fost itinerată în mai multe orașe importante din țară.

Expoziția, realizată de Muzeul Național de Istorie din București cu sprijinul Ministerului Culturii, cuprinde o parte dintre cele mai prețioase vestigii arheologice descoperite pe teritoriul țării noastre. În cadrul acesteia pot fi văzute peste o mie de exponate provenind din tezaurul istoric al muzeului bucureștean, dar și din colecțiile a 31 de muzee din țară partenere în proiect. Printre ele se numără piese din valorosul tezaur de la Pietroasa, precum și o parte dintre brățările dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia. Muzeul din Sfântu Gheorghe contribuie la această expoziție cu obiecte din tezaurele de la Peteni și Șimleul Silvaniei, datând din secolul I. î.e.n., aflate în colecția sa.

Expoziția va fi deschisă la Sfântu Gheorghe până pe data de 6 septembrie a.c, iar prețul unui bilet de intrare este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii și pensionari.

Muzeul Național de Istorie a României a demarat acest proiect expozițional în decembrie 2013, iar până acum expoziția a fost itinerată la Timișoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Alba Iulia și își va continua periplul prin țară la Buzău, Craiova, Iași, Suceava, Piatra Neamț, Constanța și Pitești.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.