Corul de Copii Radio, în deschiderea Festivalului „Enescu”

Share:

Participarea Corului de Copii Radio în spectacolul de deschidere a Festivalului Internațional „George Enescu” reprezintă o pagină de istorie, a declarat dirijorul Voicu Popescu.

Este istorie. Avem două momente importante, la deschidere, duminică, cu Carmina Burana, alături de Orchestra Română de Tineret. Deci, foarte mult entuziasm și tinerețe sunt în acest concert. Și, bineînțeles, marea provocare — Mahler, Simfonia a VIII-a, pe care am pregătit-o destul de minuțios. Copiii chiar s-au angajat într-o luptă contra cronometru, dat fiind că repetăm din 17 august pentru acest eveniment. E un pic de agitație. Sigur, de acum intrăm în linie dreaptă cu pregătirile”, a afirmat, joi, pentru Agerpres, dirijorul Corului de Copii Radio, maestrul Voicu Popescu.

El a menționat că participarea la prezentarea în spectacolul de miercurea viitoare de la Sala Mare a Palatului a Simfoniei nr. 8 în Mi bemol Major de Mahler nu este o premieră în istoria corului și că așteaptă cu interes întâlnirea cu dirijorul Cornelius Meister, care se va afla atunci la pupitrul Orchestrei Naționale Radio.

„Nu este prima dată când cântăm simfonia aceasta, a mai fost anul 1994, cu maestrul Bacs, care a trecut la cele înalte, și, în 2000, cu Jin Wang, la Radio. Acum, sigur, tot în compania Orchestrei Naționale Radio este o altă provocare pentru că lucrăm cu o garnitură de soliști de marcă internațională, cu un dirijor extrem de pretențios și laborios (n.r. Cornelius Meister). Asta am putut observa încă de acum un an și jumătate când a dat primele semne de organizare și a început să-mi ceară detalii și să-și exprime deja anumite opțiuni pentru modul în care va fi interpretată lucrarea. Așteptăm cu bucurie și cu emoție pentru că vrem să vedem care este viziunea după ce noi am probat motoarele pe diferite viteze și pe diferite moduri de a interpreta. Sperăm să-i facem o surpriză frumoasă și așteptăm cu mare interes repetiția de sâmbătă, când va fi prima întâlnire”, a precizat Voicu Popescu.

Dirijorul a mai spus că participarea Corului de Copii Radio la ediția 2015 a Festivalului ”George Enescu” vine după o serie de concerte susținute în prima parte a anului, în care ansamblul a aniversat 70 de ani de existență.

„Am avut și o vacanță binemeritată, după numeroase concerte în prima parte a anului. Având în vedere că pentru noi este an aniversar, a fost important să marcăm, ca să zic așa, din tot bagajul nostru de repertoriu. A trebuit să-l folosim în diverse locuri, în diverse aspecte, ca să ne valorificăm puțin potențialul și să arătăm că acest cor chiar are o istorie și, de acum, o tradiție — 70 de ani de armonie și dragoste muzicală ai Corului de Copii Radio”, a mai spus Popescu.

Corul de Copii Radio a fost permanent prezent în programul edițiilor Festivalului Internațional „George Enescu” din ultima vreme. La ediția trecută, ansamblul a prezentat Recviemul de Război de Benjamin Britten, iar la cea din 2011 corul a avut chiar o prezență singulară, în premieră, cu un program numit „For the Beauty of the Earth”. De asemenea, Corul de Copii Radio a prezentat în cadrul Festivalului ”Enescu” mai multe variante ale Simfoniei a III-a de Mahler cu Zubin Mehta, dar și cu alți dirijori.

Înființat în 1945, Corul de Copii Radio a avut o evoluție spectaculoasă încă de la apariția sa în peisajul muzical românesc, fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicica și Eugenia Văcărescu Necula, contribuind decisiv la destinul artistic al ansamblului și făcând din acesta o adevărată școală de educație prin muzică a tinerelor generații.

Aici și-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaș, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu.

Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice și concursuri internaționale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA și Canada au adus tinerilor artiști prețioase distincții și premii și au contribuit la acordarea, în 2004, de către Federația Corurilor din Uniunea Europeană, a titlului de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.