Industria, comerțul cu amănuntul și serviciile din România cresc

0

Managerii societăților comerciale din România estimează pentru o următoarele trei luni o tendință de creștere a activității din industrie, comerț cu amănuntul și servicii, precum și o relativă stabilitate în activitatea de construcții, relevă datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri.

Conform anchetei de conjunctură a INS, realizată în decursul lunii august 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural +7%). Pentru unele dintre activități se va înregistra tendință de creștere și anume: fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie și fabricarea echipamentelor electrice (solduri conjuncturale +26%), urmate de fabricarea produselor textile (sold conjunctural +21%).

Pentru prețurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Referitor la numărul de salariați, se estimează, de asemenea, o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind 0% pe total industrie prelucrătoare.

Pe segmentul construcțiilor, potrivit estimărilor din luna august 2015, se va înregistra o relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural +4%) și a stocului de contracte și comenzi (sold conjunctural +1%). Managerii estimează, de asemenea, relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +3%) și a prețurilor lucrărilor de construcții (sold conjunctural +1%).

În sectorul comerțului cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendință de creștere a activității economice (sold conjunctural +19%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +9%) și a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale (sold conjunctural +11%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăților comerciale estimează relativă stabilitate a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural—4%).

Conform estimărilor din luna august 2015, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%). În sectorul de servicii, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

INS precizează că soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.