Kim Jong-Un, despre un acord cu Seulul

0

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a numit acordul din această săptămână între cele două Corei rivale „un punct de cotitură” și „ocazie istorică” deschizând calea detensionării militare în peninsulă și ameliorării relațiilor, dar a remarcat că puterea forțelor sale armate au făcut acordul posibil, relatează Reuters.

Nordul și Coreea de Sud au convenit marți devreme să pună capăt unei situații foarte tensionate cu schimburi de focuri de artilerie la una dintre cele mai puternic fortificate frontiere din lume.

Cele două părți au convenit de asemenea să deschidă un nou canal de dialog pentru a discuta despre o serie de probleme cu scopul de a îmbunătăți relațiile, renăscând speranțele pentru un impuls proaspăt în vederea restabilirii discuțiilor și schimburilor întrerupte din 2010.

„Comunicatul de presă comun publicat oferă o ocazie istorică și un punct de cotitură pentru dezamorsarea tensiunilor militare acute și punerea relațiilor catastrofale inter-coreene pe drumul reconcilierii și încrederii”, afirmă vineri agenția de presă a Nordului KCNA, care îl citează pe Kim la o întâlnire cu consilieri militari.

Kim a remarcat că la acord s-a ajuns „mulțumită forței militare extraordinare cu descurajare nucleară pentru autoapărare construită de marele partid ca un pivot”, adaugă KCNA.

Comentariile au fost făcute la o ședință lărgită a Comisiei Militare Centrale a Partidului Muncitoresc din Coreea, la putere la Phenian, același organ condus de Kim care a avertizat săptămâna trecută cu acțiuni militare dacă Seulul nu oprește mesajele de propagandă difuzate la frontieră, amintește Reuters.

Acordul a fost negociat în satul abandonat Panmunjom din zona demilitarizată la frontieră unde a fost semnată încetarea focului după războiul din 1950-1953.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.