Liberalii somează PSD în privința votului prin corespondență

0

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, sâmbătă, că liberalii vor cere PSD, printr-o rezoluție, publicarea în Monitorul Oficial într-un termen limită a legii votului prin corespondență.

„Am văzut nuanța de discurs la noul lider al PSD, o nuanță importantă față de discursul lui Ponta, care îi pedepsea pe cei din Diaspora de fiecare dată când își aducea aminte de ei, dar aș vrea, astăzi, pentru că mi-e teamă să nu fie doar o încercare de a ameți Opoziția acest discurs al PSD, aș vrea să adoptăm o rezoluție în care să cerem PSD termen limită de publicare a legii votului privitoare la votul prin corespondență în Monitorul Oficial, consecința nepublicării acestea în timp util fiind aceea că, la parlamentarele de anul viitor, cei din Diaspora nu vor putea să-și exercite dreptul de vot așa cum ne dorim cu toții”, a spus Gorghiu, în debutul Biroului Politic Național al PNL, care se desfășoară la Casa de Cultură din Gura Humorului, informează Agerpres.

De asemenea, Gorghiu a precizat că discuțiile în cadrul conducerii PNL vizează și salarizarea în domeniul bugetar, punctând că trebuie discutată în mod unitar.”Nu știu să se fi finalizat această lege. Ea va ajunge în Parlament într-un interval, în sesiunea aceasta parlamentară. Rămâne să vedem decizia PSD. Din nefericire, PSD a făcut un lucru care ține de specificul discurs demagogic și populist al PSD. Aruncă în spațiul public un proiect doar așa verbal, crește nivelul de așteptare al populației, al diverselor categorii sociale, care au senzația că de mâine li se va tripla salariul și, din păcate, realitatea este cu totul și cu totul alta”, a spus liderul PNL.

Ea a indicat că trebuie purtate discuții și cu privire la Ordonanța indemnizațiilor pentru demnitari, care trebuie respinsă. „Astăzi vreau să vă propun să dăm un vot formal împotriva adoptării acestei ordonanțe, pentru a putea discuta toată salarizarea în mod unitar, corelat cu restul salariilor la momentul în care vom discuta despre salarizarea în domeniul bugetar”, a declarat Gorghiu.

De asemenea, liderul PNL a mai spus că îi va informa pe liberali cu privire la acordul între liderii partidelor parlamentare privind Codul fiscal.

„Asta nu înseamnă că noi nu o să ne situăm în continuare pe poziție de competitor al PSD atât la nivel parlamentar, la nivel politic și vom face opoziție așa cum trebuie Guvernului PSD, pentru că am auzit și replici conform cărora sunt unii oameni care se întreabă de ce ați făcut discuția asta pe Codul fiscal în loc să faceți opoziție. Dar o discuție și un dialog pe Codul fiscal, care este o temă atât de importantă pentru societatea românească, erau necesare și rațiunea și prudența pe care PNL le-a impus în dezbatere au avut de câștigat. A fost o perspectivă care impus echilibru, decență în discuție și a rezultat ceva care să fie din punct de vedere sustenabil”, a afirmat Gorghiu.

Ea a precizat că procedura în cazul Codului fiscal va fi accelerată în Parlament, urmând să fie adoptat săptămâna viitoare și de Senat, și de Camera Deputaților.

Potrivit Alinei Gorghiu, va fi adoptată în BPN și o rezoluție privind absorbția fondurilor europene și banii blocați în procesele din instanță și se va discuta și despre situația sistemului de învățământ.

„Începe anul școlar în două săptămâni. Situația în sistemul de educație este la fel de proastă. Vorbim tot despre instituții școlare care nu au autorizații, clasa a III-a (…), unde iarăși nu s-a finalizat licitația pentru manuale”, a adăugat copreședintele PNL.

După ședință, PNL a cerut partidelor parlamentare să dea dovadă de responsabilitate și până la 1 noiembrie legea votului prin corespondență să fie adoptată de Parlament.

„În unanimitate am votat o rezoluție prin care solicităm tuturor partidelor parlamentare să-și exprime public și prin vot poziția față de această lege. (…) Este nevoie de un vot în Parlament până la 1 noiembrie”, a anunțat Alina Gorghiu, într-o conferință de presă, după reuniunile liberalilor de la Gura Humorului.

Ea a precizat că proiectul ține de sănătatea democrației în România și a fost adus la cunoștință tuturor ambasadelor. De asemenea, Gorghiu a arătat că proiectul PNL privind votul prin corespondență este unul perfectibil.

„Partidul Național Liberal face un apel ultimativ către toate partidele parlamentare să dea dovadă de responsabilitate față de românii din Diaspora și să se voteze, în această sesiune parlamentară, Legea votului prin corespondență. Actul normativ trebuie să fie adoptat de Parlament până la 1 noiembrie, astfel încât România să-l poată aplica cu succes la alegerile parlamentare din 2016”, se arată în rezoluția adoptată, sâmbătă, de Biroul Politic Național al PNL.

PNL consideră că Legea votului prin corespondență reprezintă „atât o datorie a întregii clase politice față de milioanele de compatrioți care locuiesc și lucrează în străinătate, cât și un drept de care acești români sunt în continuare privați”, context în care solicită tuturor partidelor parlamentare să își exprime public poziția față de necesitatea adoptării în regim de urgență a acestui act normativ.

Liberalii amintesc că au depus în martie un proiect cu privire la votul prin corespondență, arătând că acesta este agreat cu asociațiile românilor din străinătate și Autoritatea Electorală Permanentă.

Ei acuză PSD și pe premierul Victor Ponta că s-au opus permanent, în Parlament, adoptării cu celeritate a proiectului de lege privind votul prin corespondență, blocând dezbaterile.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.