Decizia ASF în cazul Astra Asigurări, tardivă!

0

Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în cazul Astra Asigurări este tardivă pentru că autorizația de funcționare ar fi trebuit retrasă la finalul lui 2013, când societatea raportase o marjă de solvabilitate sub 1, a declarat , pentru Agerpres, Cristian Constantinescu, specialist în asigurări, fost președinte al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Potrivit legii, asiguratorii trebuie să aibă o marjă de solvabilitate mai mare de 1, informează Agerpres.

‘Decizia ASF este tardivă. Trebuia luată de foarte mult timp. De asemenea, de foarte mult timp trebuia să i se interzică activitatea normală acestei societăți pentru că lucra în afara legii, neavând marja de solvabilitate și de lichiditate potrivit legii. Nu știu în baza cărei legi a funcționat această societate. Potrivit raportărilor oficiale ale societății, care erau oricum incorecte, în vară s-au împlinit doi ani de când societatea nu avea marja de solvabilitate adecvată. Situația societății astăzi, când i s-a declarat falimentul, e mai rea decât în momentul în care a fost preluată în administrare specială’, a subliniat Constantinescu.

Acesta a adăugat că, la sfârșitul anului 2013, societatea raportase o marjă de solvabilitate sub 1.

‘Raportările erau total greșite, primele erau umflate. Astra avea un obicei: emitea polițe fără acordul clientului și, odată emisă polița, prima era subscrisă. Clientul primea oferta, o punea în coșul de gunoi, dar prima rămânea acolo…. Erau câteva sute de milioane, ca volum de prime în această situație. Această situație fusese constatată de ASF în urma controalelor’, a adăugat fostul președinte UNSAR.

În ceea ce privește despăgubirile, Cristian Constantinescu susține că Astra ‘are activ net negativ’, motiv pentru care Fondul de Garantare a Asiguraților va fi afectat în proporție de 70-80%.

‘Astra are un activ net negativ… Nu are rezerve. Se vor vinde probabil sedii… În opinia mea, Fondul va fi foarte serios afectat, în proporție de 70-80%’, a mai spus Constantinescu.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat, miercuri, intrarea în faliment a societății Astra Asigurări, care se află în administrare specială, și a decis retragerea autorizației de funcționare a companiei.

Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a declarat recent că impactul despăgubirilor în cazul Astra Asigurări, calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), este de 700 de milioane de lei, iar Fondul de Garantare a Asiguraților are aproape un 1 miliard de lei.

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a societății Astra în februarie 2014, numind firma de consultanță KPMG Advisory în calitate de administrator special. Planul de redresare a asigurătorului întocmit de KPMG Advisory SRL a fost aprobat de ASF pe 7 aprilie 2014 și prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudențialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată inițial la aproximativ un an.

A doua etapă de majorare a capitalului social prevăzută de planul de redresare a Astra Asigurări s-a încheiat în 19 august însă, potrivit KPMG, nu au fost înregistrate subscrieri de capital semnificative și nici nu au fost adresate solicitări de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al societății de către investitorii interesați.

Astra Asigurări este deținută de The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider (99% din acțiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.