Scandalos: Jumătate dintre licitațiile publice, câștigate politic!

0
Aproape 13 miliarde de euro, bani publici, au fost atribuiţi în mod suspect, potrivit unui studiu al Societăţii Academice din România. Contracte grase se dau în mare parte apropiaţilor politici sau prin licitaţii la care participă o singură firmă, se mai arată în documentul care analizează cum se impart banii în administraţia publică. Vestea bună e că procentul contractelor dubioase scade. Vestea proastă e că ritmul e lent.

Mădălina Doroftei a analizat munţi de contracte de achiziţii publice. A vrut să vadă cum s-au atribuit aproape 28 de miliarde de euro la licitaţii în construcţii. A analizat doar contractele de peste un milion de euro. Rezultatul nu a fost deloc surprinzător: aproape jumătate din aceşti bani s-au atribuit suspect.

Abonaţii la bani publici sunt firme care obţin mai mult de jumătate din valoarea contractelor pe un an, dintr-o localitate. Rezultatele arată însă o scădere a contractelor suspecte, faţă de anii trecuţi. Pe site-urile de licitaţii apar destule erori. Aşa că este foarte greu să identifici neregulile.

Guvernul pregăteşte o nouă lege a achiziţiilor publice, în care preţul cel mai mic nu mai e prima condiţie şi în care termenele sunt scurtate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.