Baritonul Dan Iordăchescu va fi înmormântat miercuri

0

Sicriul cu trupul neînsuflețit al baritonului Dan Iordăchescu va fi depus marți la Opera Națională din București, potrivit Biroului de presă al ONB.

Cu această ocazie, personalitatea maestrului va fi evocată de ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, și de directorul general interimar al ONB, George Călin. Anterior, sicriul s-a aflat la Ateneul Român, unde cei care l-au cunoscut i-au adus un ultim omagiu, informează Agerpres.

Înmormântarea va avea loc miercuri, de la ora 12,00, la Cimitirul Bellu din București. Marele bariton român a murit duminică, la vârsta de 85 de ani, după o lungă și grea suferință.

Baritonul Dan Iordăchescu s-a născut la 2 iunie 1930, la Vânju Mare, județul Mehedinți.

Între 1978-1988 a fost prim-solist al Filarmonicii de Stat ”George Enescu”. Din 1979, a susținut cursuri de masterat în Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Filipine, Grecia, Turcia (a locuit 6 ani și jumătate la Istanbul) și România. A fost profesor universitar la Academia de Muzică din București. Din 1993 a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

În cele 262 de turnee întreprinse, a fost prezent pe cele mai importante scene lirice din 331 de orașe, 61 de capitale și 86 de metropole din întreaga lume. I-a avut parteneri pe Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Mario del Monaco, Montserrat Caballe, Renata Scotto, Virginia Zeani și mulți alți mari artiști.

A fost numit de presa internațională ”cea mai bună voce de bariton din lume” (1975) și ”cel mai mare cântăreț mozartian”. A participat la 31 de festivaluri europene, americane și sud-est asiatice. A fost președinte de onoare al Festivalului Donizetti de la Zvolen — Bratislava 1993-1999, președinte al Concursului Internațional Maria Callas — Salonic — martie 1978, membru în juriile mai multor concursuri internaționale.

A câștigat 13 premii (10 mari premii) în competiții internaționale și naționale de canto. Baritonul Dan Iordăchescu a fost singurul cântăreț de operă și concert din lume care a câștigat trei mari premii internaționale, toate jubiliare: Premiul Robert Schumann, la comemorarea a 100 de ani de la moartea acestuia, în 1956, la Berlin Zwickau, Premiul jubiliar W.A. Mozart, evocând ilustra memorie a lui Mozart, la 200 de ani de la moartea acestuia, în 1956, și Premiul Musorgski, la Geneva, comemorând 75 de ani de la dispariția marelui compozitor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.