Un nou deces cauzat de Ebola în Sierra Leone

0

O femeie decedată a fost testată pozitiv pentru virsul Ebola la 28 august în Sierra Leone, la patru zile după externarea din spital a ultimului pacient tratat și vindecat de această boală în această țară vorbitoare de limbă engleză din Africa de Vest, informează AFP bazându-se pe surse concordante.

Femeia s-a îmbolnăvit și a murit în satul său Sella Kafta din regiunea Kambia (nord-vest). Prelevările efectuate de pe cadavrul femeii au ieșit pozitive la testele pentru virusul Ebola, a explicat Sidi Yaya Tunis, purtător de cuvânt al Centrului Național de Control al Ebola (NERC), la postul privat de radio local FM Democracy.

„Am trimis o echipă la Sella Kafta. Am identificat deja zece persoane care au fost în contact cu femeia și care sunt considerate cu risc ridicat „, a spus sursa citată.

Cele zece persoane au fost deja izolate și va fi evaluată necesitatea de a pune tot satul în carantină dacă este nevoie, a adăugat Sidi Yaya Tunis.

Testul pozitiv la virusul Ebola de pe cadavrul femeii din satul Sella Kafta a fost confirmat pentru AFP din surse independente din regiune, care au precizat că este vorba despre o femeie sexagenară care s-a îmbolnăvit și a murit la 28 august. Ea nu a călătorit recent nici în Guineea, nici în Liberia, țări vecine afectate, de asemenea, de epidemie.

Sierra Leone a sperat că este pe cale de a fi eliminat virusul, după externarea din spitalul din Makeni (est), la 24 august, a ultimului pacient cu Ebola tratat cu succes în această țară, care nu mai descoperise noi infecții de mai mult de două săptămâni.

Această epidemie care a afectat Africa de Vest este cea mai gravă de la identificarea virusului în Africa Centrală în anul 1976. Începând cu sfârșitul anului 2013 până acum, epidemia a dus la aproximativ 11.300 de decese din circa 27.500 de cazuri de îmbolnăvire, în principal în Guineea, Sierra Leone și Liberia, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În cel mai recent raport săptămânal publicat pe 26 august, OMS a confirmat că Sierra Leone nu mai înregistrase cazuri noi pentru a doua săptămână consecutiv. Liberia nu mai are nici un caz, iar în Guineea au fost identificate trei cazuri în săptămâna dinaintea raportului organizației internaționale.

Conform procedurii OMS, o țară este declarată descărcată de virus la 42 de zile — de două ori perioada maximă de incubație a virusului — după ultimul caz cunoscut.

Sidi Yaya Tunis a menționat că o echipă a OMS se află în prezent în Sierra Leone pentru a aplica experimental un vaccin împotriva Ebola testat cu succes în Guineea. Echipa se va deplasa în regiunea Kambia pentru a inocula vaccinul contactelor femeii decedate și a preveni astfel contaminarea acestora cu virusul Ebola, a precizat sursa citată de AFP.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.