CIA și forțele speciale americane vor eliminarea liderilor SI

Share:

CIA și forțele speciale americane conduc împreună o campanie de eliminare țintită a liderilor grupării Statul Islamic în Siria, separată de alte operațiuni militare împotriva grupului extremist, scrie marți Washington Post, relatează miercuri AFP.

Această campanie a condus la eliminarea săptămâna trecută a lui Junaid Hussain, un hacker britanic membru al SI, în apropiere de Raqqa în Siria, scrie cotidianul citând oficiali americani de rang înalt.

O serie de lovituri aeriene au avut loc în cadrul acestei campanii până în prezent, conform aceeași surse. În aceasta campanie, CIA și puternicul său centru antiterorist „au un rol extins în identificarea și localizarea” liderilor SI, notează publicația.

Loviturile aeriene sunt realizate exclusiv sub autoritatea JSOC, o ramură foarte discretă însă puternică a comandamentului american al forțelor speciale.

Centrul antiterorist al CIA (CTC) și JSOC „sunt două dintre instrumentele preferate” ale administrației Obama împotriva grupurilor extremiste, scrie Washington Post. Cotidianul amintește că CLC a coordonat acțiunile de urmărire a lui Osama Ben Laden, iar JSOC a proiectat și realizat operațiunea în care liderul Al-Qaida a fost ucis în 2011.

Potrivit Washington Post, această împărțire a sarcinilor — care le oferă militarilor JSOC controlul loviturilor — corespunde obiectivului administrației Obama de reorientare a CIA asupra activităților sale de informații, în detrimentul activităților sale paramilitare, precum eliminările cu ajutorul dronelor. Cu toate acestea, CIA operează încă acest tip de lovituri în alte țări, în special în Yemen și Pakistan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.