„Everest” deschide Festivalul de Film de la Veneția

Share:

A 72-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția (Mostra), cel mai vechi festival cinematografic din lume, se va deschide miercuri seară cu spectaculosul ‘Everest’, dramă himalayană în format 3D, transmite AFP.

Pelicula regizorului Baltasar Kormakur, deopotrivă film-catastrofă și thriller psihologic, povestește dispariția tragică a opt alpiniști la 10-11 mai 1996 într-o furtună în Himalaya. Filmul îi aduce în prim-plan pe cei doi ghizi foarte experimentați, neo-zeelandezul Rob Hall, interpretat de actorul australian Jason Clarke, și americanul Scott Fischer, al cărui rol este jucat de Jake Gyllenhaal, ambii morți în accident. Producția britanică cu un buget de 65 de milioane de dolari, potrivit presei, a fost filmată parțial în Dolomiții italieni, în Islanda, țara natală a regizorului, și într-o tabără de bază de pe Everest, în Nepal.

Deși tragedia din 1996 a fost eclipsată de atunci de alte drame, ea a marcat începutul primelor întrebări asupra riscurilor subestimate uneori ale alpinismului, în momentul în care acest sport începea să devină popular.

Directorul Mostrei, Alberto Barbera, speră ca filmul, prezentat în afara competiției în deschiderea festivalului, să se bucure de același succes ca precedentele, ‘Gravity’ (acum doi ani) și ‘Birdman’ (anul trecut), care avea să câștige Oscarul pentru cel mai bun film. Aceste două mari succese au contribuit fără îndoială la relansarea festivalului de la Veneția, care părea a fi eclipsat de cel de la Toronto.

Tradiționalul Leu de Aur va fi decernat la 12 septembrie uneia dintre cele 21 de pelicule aflate în competiție de un juriu prezidat în acest an de regizorul mexican Alfonso Curaron (‘Gravity’). Din juriu mai fac parte actrițele germană Diane Kruger și americană Elisabeth Banks, scriitorul și scenaristul francez Emmanuel Carrere, regizorul taiwanez Hou Hsiao-hsien și regizorul de teatru turc Nuri Bilge Ceylan.

Competiția va începe miercuri cu filmul ‘Beasts of No Nations’ despre copiii soldați din Africa, produs de Netflix, regizat de Carkey Fukunaga și interpretat, între alții, de actorul britanic Idris Elba. El va fi lansat în luna octombrie în câteva cinematografe, dar în principal pe rețeaua Netflix, care are 65 de milioane de abonați în toată lumea. Cele mai mari rețele de distribuție din Statele Unite au refuzat să îl preia din cauza lipsei de exclusivitate în săli, cum se întâmplă cu majoritatea peliculelor produse pentru marele ecran.

Johnny Depp (în afara competiției cu ‘Black Mass’) va păși pe covorul roșu alături de soție, Amber Heard, aflată în concurs cu foarte așteptatul ‘Danish Girl’, despre transformarea în femeie a unui pictor danez în anii 1920, al regizorului Tom Hooper, câștigător al unui Oscar pentru ‘Discursul regelui’.

Tânărul actor englez Eddie Redmayne, câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun actor în ‘The Theory of Everything’, va veni și el la Veneția pentru ‘The Danish Girl’, la fel ca și compatrioții săi Ralph Fiennes și Tilda Swinton, ambii figurând în distribuția pelicului ‘A Bigger Splash’ de Luca Guadagnino, remake după ‘Piscina’, încheie AFP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.