Importurile de produse petroliere au crescut în 2015

Share:

Importurile de produse petroliere ale României au totalizat, în primele cinci luni ale acestui an, 900.600 tone, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, importurile de produse petroliere au crescut cu 21,1% (156.700 tone), informează Agerpres. În perioada menționată, producția de țiței a României s-a ridicat la 1,621 milioane tone (minus 0,9%), iar importurile la 2,732 milioane tone (plus 3,8%).

Pe de altă parte, cotația barilului de petrol a crescut,  în condițiile în care a înregistrat un salt de 10%, cel mai mare avans înregistrat într-o singură zi în ultimii șase ani, pe fondul revenirii piețelor bursiere și a știrilor referitoare la diminuarea ofertei de țiței, transmite Reuters.

Cotația barilului de țiței Brent cu livrare în luna octombrie era în creștere cu 69 de cenți până la 48,25 dolari, după ce în ședința precedentă a crescut cu 4,42 dolari până la 47,56 dolari per baril. De asemenea, cotația barilului de țiței WTI de referință pe piața din SUA era în creștere cu 65 de cenți până la 43,21 dolari, după ce joi a încheiat ședința în creștere cu 3,96 dolari până la 42,56 dolari.

‘Datele peste așteptări privind creșterea economiei americane în trimestrul al doilea a fost principalul factor declanșator, la care s-a adăugat anunțul BP care a declarat situație de forță majoră în privința exporturilor sale din Nigeria’, au apreciat analiștii de la ANZ. Departamentul american al Comerțului a anunțat că Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în trimestrul al doilea, o creștere anuală de 3,7%, față de un avans de 2,2% conform unei prime estimări.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.