Se prelungește expoziția ”Comori de artă”

Share:

Muzeul Național de Artă al României are plăcerea să anunțe prelungirea expoziției Comori de artă din Colecția Ion Chiricuță’ până pe data de 30 septembrie 2015. Expoziția este organizată de Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Muzeul ‘Vasile Pârvan’ din Bârlad la inițiativa fiului colecționarului, prof. dr. Ion-Christian Chiricuță, și a Argo Art Consulting.

Expoziția ‘Comori de artă din Colecția Ion Chiricuță’ cuprinde o selecție de șaizeci și cinci de obiecte de artă (picturi, lucrări de grafică, sculpturi, piese de mobilier și textile) din colecția renumitului medic oncolog Ion Chiricuță. Unul dintre cei mai pasionați iubitori de artă ai secolului al XX-lea, Ion Chiricuță a achiziționat de-a lungul vieții obiecte de artă tradițională, de artă decorativă europeană și lucrări de artă românească modernă semnate de autori precum: Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Țuculescu, Alexandru Ciucurencu, Francisc Șirato etc.

Colecția Ion Chiricuță include, de asemenea, un bust în bronz al colecționarului realizat de sculptorul Ion Irimescu și un portret al acestuia de Corneliu Baba.

Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111) este un muzeu-satelit al MNAR și poate fi vizitat de sâmbătă până miercuri, în intervalul orar 11.00 — 19.00.

*** Ion Chiricuță (1918 — 1988) a urmat cursurile Facultății de Medicină și Chirurgie din București și din anul 1958 a preluat conducerea Institutului Oncologic din Cluj, unul dintre cele mai vechi din țară. Acestuia i se datorează amplul proces de modernizare a clădirii și construcția unui nou sediu în anul 1964, care îi va purta numele: Institutul Oncologic ‘Prof. dr. Ion Chiricuță’.

Activitatea de bun organizator a profesorului Ion Chiricuță a fost dublată de cea științifică, el publicând un număr impresionant de articole științifice, atât în țară cât și în străinătate. Devenit profesor de oncologie în anul 1971, Ion Chiricuță a făcut parte din numeroase societăți științifice internaționale de prestigiu: Societe Internaționale de Senologie, Organisation Mondiale de la Sante, Union Medicale Balkanique. În anul 1987 acesta a fost numit președinte de onoare al Congresului Mondial de Chirurgie Plastică din Paris ca o încununare a tuturor reușitelor sale în domeniul medical.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.