Vernisaj expoziție ”Just Imagine”

Share:
Marţi 8 septembrie 2015, orele 18:00, va avea loc vernisajul expoziţiei personale de pictură „JUST IMAGINE” a artistei OANA MARIA CAJAL, eveniment care va avea loc la Galeria SENSO , Bd. Unirii nr. 15, sector 5, București.
          
Cuvântul de deschidere al expoziţiei va fi susţinut de criticul de artă Dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanța.
Acest eveniment este realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Artă.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 8 septembrie 2015 –  3 octombrie  2015, de luni până vineri între orele 11.00 – 18.00, sâmbăta și duminica între orele 12.00 -18.00.
Reputată autoare de piese de teatru, premiată pentru dramaturgie de UNITER Oana Maria Cajal a devenit în ultimul timp un binecunoscut şi apreciat artist plastic. După ce numeroase piese de teatru i-au fost puse în scenă pe continentul nord-american şi a creat scenarii de film, la Montréal, unde lo­cuieşte de mai bine de 20 de ani, s-a reîntors la pictură şi de­sen având deja la activ 6 expoziţii personale şi lansări ale unor albume de artă inedite: „Dintr-odată, destul de recent, am realizat că nu am destul timp pentru cât de mult aş avea de spus. Am reînceput să pictez. Imaginile sunt mai rapide decât cuvintele! Ardeam de nerăbdare să pictez viaţa sub toate înfăţişările ei: frumuseţea, disperarea, dumnezeirea, spaima, calmul, întunericul, lumina… Pictez ca să vă incit să celebraţi viaţa!”.
Oana Maria Cajal este membră a Asociaţiilor New Dramatists și Dramatists Guild of America din New York, şi Playwrights Workshop Montréal, Playwrights Guild of Canada, a Uniunii Scriitorilor din România, UCIN şi a UNITER.
Referinţe critice:
Expoziția de afișe <<Posters for unwritten plays>> a fost deschisă de Oana Maria Cajal la prestigioasa galerie La MaMa din New York în perioada 13 – 24 mai 2015; albumul trilingv cu același nume – tradus în franceză <<Affiches pour des pièces à écrire>> și în română <<Postere pentru piese nescrise>>, cu texte de Oana Maria Cajal, Andrei Șerban și Doina Uricariu, a fost lansat la BookExpoAmerica (BEA) în mai 2015; expoziția a fost itinerată la Auditorium Hall de la Institutul Cultural Român din New York în perioada 25 mai – 7 iunie 2015 și laGaleria Senso din București, unde, împreună cu seria originală a picturilor se deschide pe 8 septembrie curent sub titlul JUST IMAGINE. Nutresc prețuire și înțelegere, ca de la colecționar la colecționar, pentru bunicii dinspre mamă ai Oanei Maria Cajal, Octavian și Penca Moșescu, care s-au cunoscut și căsătorit la Balcic, un loc fast pentru pictura românească; (…) eu însămi sunt preocupată de configurația artei recente și de stimularea acesteia, prin Galeria Senso și programul Catena pentru artă. (…) Nu arborele genealogic m-a făcut să optez pentru afișele și pânzele expozantei, ci bucuria culorii, savoarea imaginației, inocența abordării, caracterul ludic, vădite cu prisosință în toate lucrările prezentate. Autoarea acestora este și un apreciat dramaturg; deși am certitudinea că Oana Maria Cajal se simte acasă, atât ca artist vizual, cât și ca scriitor, pe două continente, expoziția de la București constituie prilejul așteptat de a privi înapoi cu bucurie” – Anca Vlad, Președinte Fundația FILDAS ART.
L-am recunoscut! Este prototipul figurilor feminine care ocrotesc iubirea fără margini și fără vârstă, care varsă o lacrimă chiar dacă știu că există undeva (pentru că s-a înregistrat cândva) tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, care asistă fără putința de a se opune la moartea clovnului produsă din cauze derizorii, dar repetabile și la reprimarea libertății în comunism, care ascultă știrile CNN, iar acestea relatează despre împliniri sau angoase, despre bine și rău la scară planetară (și am numit astfel serii tematice propuse de Oana Maria Cajal prin expoziția deschisă la Galeria Senso (…) În lumea nemaivăzută a Oanei, totul este permis și accesibil, răul există doar pentru că nu a fost extirpat din lume, iar libertatea, întrupată din spuma mării în forme feminine apetisante și barochizante (care actualizează mitul și elimină orice amintire a stilului clasic), a fost, în sfârșit, (re)dobândităOANA MARIA CAJAL – NEVER STOP DREAMING!” – Dr. Doina Păuleanu – critic de artă, Directorul Muzeului de Artă Constanța

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.