BCE reduce finanțarea pentru băncile grecești

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi plafonul finanțării de urgență destinată băncilor grecești (ELA), după ce restricțiile asupra mișcărilor de capital și acordul dintre Guvernul de la Atena și creditorii internaționali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci, transmite Bloomberg.

Potrivit unei surse din mediul bancar, plafonul ELA a fost redus cu 600 de milioane de euro, de la 89,7 miliarde de euro până la 89,1 miliarde de euro, iar acest plafon va rămâne în vigoare până la următoarea reuniune a Consiliului guvernatorilor BCE, programată pentru data de 16 septembrie.

Este pentru a doua oară în decurs de o lună când BCE reduce finanțarea de urgență oferită băncilor grecești. În urmă cu două săptămâni, nivelul maxim al ajutoarelor de urgență ce pot fi acordate băncilor grecești a fost redus cu 700 de milioane de euro, la cererea Băncii Centrale a Greciei.

După ce premierul Alexis Tsipras a introdus restricții asupra mișcărilor de capital, retragerile de depozite din băncile grecești au încetinit până la aproximativ 300 milioane de euro în luna august, în condițiile în care în lunile precedente deponenții greci au scos peste 43 de miliarde de euro din conturile lor bancare, sau 26,5% din totalul economiilor.

Grecia a evitat luna trecută intrarea în incapacitate de plată după ce a primit un nou program de asistență internațională, cel de-al treilea. În cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES) — ‘zidul de protecție’ al finanțelor Europei, înființat în 2012 ca răspuns la criza financiară globală — se va putea aloca Greciei, în următorii trei ani, o sumă maximă de 86 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, cu condiția ca autoritățile elene să pună în aplicare reforme menite să rezolve dificultățile fundamentale cu care se confruntă economia și societatea Greciei.

O sumă de 25 de miliarde de euro din ultimul program de asistență acordat Greciei de creditorii internaționali, în valoare de 86 de miliarde de euro, a fost alocată pentru recapitalizarea băncilor elene până la finele acestui an.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.