Investițiile nete în economie au urcat cu 7,2%

0

Investițiile nete realizate în economie s-au cifrat la 26,87 miliarde de lei, după prima jumătate a acestui an, în creștere cu 7,2% comparativ cu semestrul I 2014, un volum mai mare de investiții fiind înregistrat în industrie, care a atras 37,7% din totalul fondurilor, și comerț și servicii (36,4%), potrivit datelor provizorii ale Institutului Național de Statistică remise, joi, Agerpres.

Sectorul construcțiilor a atras 17,5% din totalul investițiilor, iar agricultura 6,1%. Investițiile în lucrări de construcții noi s-au majorat cu 9,3% iar cele în utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 7%.

Comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, ponderea investițiilor nete în lucrări de construcții noi a crescut cu 0,3 puncte procentuale în timp ce ponderea investițiilor nete în alte cheltuieli și utilaje (inclusiv mijloace de transport) a scăzut cu 0,2 puncte procentuale, respectiv cu 0,1 puncte procentuale.

În trimestrul doi, investițiile nete realizate în economie s-au cifrat la 15,01 miliarde de lei, în creștere cu 6,7%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Investițiile în utilaje (inclusiv mijloace de transport) au urcat cu 10,2% iar fondurile investite în lucrări de construcții noi au crescut cu 5,7%.

‘Comparativ cu trimestrul II 2014, în trimestrul II 2015 se constată o creștere a ponderii investițiilor nete în utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 1,5 puncte procentuale. Ponderea investițiilor nete în lucrări de construcții noi și alte cheltuieli a scăzut cu 1,2 puncte procentuale, respectiv cu 0,3 puncte procentuale’, se precizează în comunicatul INS.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.