A început primul festival de arte vizuale din România

Prima ediție a festivalului de arte vizuale din România, AMURAL, a început vineri la Brașov, în zona După Ziduri, până duminică vizitatorii putând admira lucrări ale peste 50 de artiști români.

Este pentru prima dată când un singur eveniment adună cei mai buni artiști români ai artelor vizuale și îi prezintă publicului larg, susțin organizatorii. Brașovenii și turiștii vor avea acces la cele mai spectaculoase proiecții de video-mapping, instalații de lumină, expoziții de fotografie, pictură murală sau filme de scurt metraj, informează Agerpres.

„Festivalul a plecat din dorința noastră de a avea un spațiu în care să ne manifestăm și să aducem diverși artiști la Brașov. Festivalul este centrat în jurul proiecțiilor 3D, pe monumentele de După Ziduri. Până duminică vor avea loc foarte multe activități, cea mai mare parte în timpul nopții, începând cu ora 21,00 până la 02,00 sau chiar mai târziu în noapte. Deasupra pârâului Graft vor fi montate două proiectoare mari, iar la Cinematograful Popular va fi o pictură murală care va rămâne pe clădire. Și pe zidul Cetății va fi o proiecție de 20 de metri. AMURAL este manifestul nostru și încercarea de a muta arta din galerii și din muzeu în spațiul public. Sper ca toți participanții la festival, brașoveni și turiști, să vadă ceva deosebit și să plece cu impresii de neuitat”, a declarat, pentru Agerpres, Răzvan Pascu, unul dintre organizatori.

Viceprimarul Brașovului, Adina Durbacă, a declarat că municipalitatea sprijină acest festival considerând că este un model pentru comunitate și un mod de a privi lucrurile atunci când oamenii se implică pentru acest proiect.

„Să sperăm că acest model de bună practică pe care îl dă AMURAL să fie un exemplu și pentru alții. Mesajul pe care-l transmitem este că se poate și că sunt oameni cărora le pasă de tot ceea ce se întâmplă în Brașov”, a spus Adina Durbacă.

Turnul Alb, Turnul Negru, Bastionul Graft, Zidurile Cetății, dar și alte edificii și locuri surpriză își vor schimba înfățișarea pentru trei nopți. Instalațiile de lumină vor aprinde pădurea și imaginația trecătorilor prin jocul razelor printre ramuri, care vor forma mai multe obiecte, lucrările fiind coordonate de Alina Floroi din Colectivul Laborazon.

Turnul Alb va găzdui o expoziție de ilustrație curatoriată de artista Alina Marinescu, care va cuprinde lucrările a 20 de ilustratori și un pictor, iar Turnul Negru va fi gazda unei expoziții de fotografie coordonată de Alina Floroi. Expoziția redeschide accesul în Turn după mai mulți ani în care acesta a fost închis. Expoziția de design de la Poarta Ecaterina aduce la Brașov lucrări de la ediția din mai 2015 a festivalului Romanian Design Week, festivalul care adună tot ce este mai bun în designul românesc.

O altă atracție a festivalului va fi expoziția de animații GIF, expoziție eveniment ce aduce în afara mediului online faimoasele animații repetitive, realizate de artiști ilustratori, fiind expuse pe tablete.

DiaFilm Festival va aduce la Poarta Ecaterinei poveștile analogice ale copilăriei derulate în același timp pe diafilm, pe vinil și în amintirile noastre. Fiecare seară se va încheia cu un concert în poienița de la baza Turnului Negru, însoțit de proiecții video pe Turnul Negru și pe stânca ce se înalță lângă turn. Silent Strike și Dan Basu, Danaga, RoundSound, Moduler, Amur și Nemo&Grand sunt cei care vor concerta.

AMURAL este un eveniment care se desfășoară sub egida „Brașov Capitală Culturală Europeană în anul 2021, fiind susținut de autoritățile locale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.