Anghel cere limitarea mandatelor șefilor SIE și SRI

Mandatele şefului SIE şi SRI ar putea fi limitate. Un proiect de act normativ, depus la Senat, are în vedere şi condiţiile pentru care ar putea fi schimbat, pentru început, şeful SIE. Senatoarea Cristiana Anghel, cea care a propus modificarea legii de funcţionare a SIE, doreşte ca mandatele şefului serviciului să fie limitat şi să dureze 4 ani.

Proiectul legislativ a fost depus în prima zi a noii sesiuni parlamentare de către senatoarea Cristiana Anghel, cea care vrea să modifice această lege de funcţionare a Serviciului de Informaţii Externe, potrivit România TV.

„Am constatat, cum a făcut-o şi Augustin Zegrean în februarie, că legea de funcţionare a SIE este din 1998 şi că legea intră în flagrantă contradicţie cu prevederile Constituţiei. Este al treilea şef al SIE care este numit de Parlament nelegal. Adică se aplică direct prevederile Constituţiei şi nu se aplică legea”, a precizat senatoarea Cristiana Anghel.

Senatoarea îşi doreşte de asemenea ca mandatul celor doi sefi de servicii, cu rang de miniştri, să fie de 4 ani şi vrea să prevadă ca atribuţiile şefului de la SIE să fie limitate, restrânse în condiţiile în care Cristiana Anghel spune că sunt destui profesionişti la SIE care au putere şi totuşi nu pot decide pe chestii importante.

„Directorul SIE, spre deosebire de cel de la SRI, taie şi spânzură. Există un consiliu director doar cu rol consultativ. Am făcut în legea aceasta ce este în legea SRI, adică ca acel consiliu director să aibă putere şi limitarea mandatului.

Este o instituţie administrativă autonomă. Fiecare astfel de instituţie, inclusiv Banca Naţională, are şeful numit pe o perioadă determinată şi căruia i se poate reînnoi mandatul”, a adăugat senatoarea la România TV.

În ceea ce priveşte revocarea şefului SIE, senatoarea vrea ca acesta să fie dat jos asemenea directorului SRI şi anume fie prin decizia preşedintelui, fie dacă o treime dintre deputaţi şi senatori votează acest lucru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.