Cascada Bigăr, un loc magic în Caraș-Severin!

Share:

Cascada Bigăr din judeţul Caraş-Severin a fost declarată în 2013, de „The World Geography“, drept cea mai frumoasă din lume.

O fotografie face mai mult decât o mie de cuvinte se potriveşte perfect pentru Cascada Bigăr, din Caraş-Severin. Imaginile surprinse de câţiva fotografi şi un pic de „Photoshop” au făcut făcut ca în 2013, site-ul „The World Geography“ să declare cascada Bigăr drept cea mai frumoasă din lume. Până atunci mai nimeni nu băga de seamă această minune natural aflată în apropiere de Anina. Anterior, la sfârşitul anului 2010, un ghid turistic internaţional, National Geographic Traveler – Romania, făcea pentru întâia oară prezentarea acestei cascade în presa turistică de specialitate.

Fotografiile au devenit însă virale pe Internet, iar faimoasa publicaţie „Huffington Post” a numit-o “un loc magic, desprins parcă din basme”. Şi dintr-o dată a început să se dezvolte turismul în zonă, oamenii venind ca în pelerinaj să vadă cascada. Odată ce exista interes pentru cascadă, autorităţile s-au gândit că e rost să facă şi ceva de pe urma turiştilor, fără ca ei să facă investiţii importante în zonă. Astfel, reprezentanţii Parcului Naţional au impus o taxă de cinci lei de maşină. Aceştia spun că din bani strânşi se vor amenaja trepte până la cascadă şi toalete.
La Cascada Bigăr se poate ajunge pe Drumul naţional 57B Anina- Poneasca – Valea Minişului. Urmează rezervaţia şi drumul până în dreptul Cascadei Bigăr, înainte de a ajunge în localitatea Bozovici. În toamna anului trecut, cascada a fost pusă în pericol de o puternică viitură. Şi-a pierdut o parte din muşchii de pe stâncă pierzând un pic din strălucirea ei. Izvor subteran din Munţii Aninei Izvor Bigăr este alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peştera cu acelaşi nume din Munţii Aninei. După circa 200 de metri, apa izvorului (bogată în calcar) se varsă în râul Miniş de pe un prag stâncos, formând o cascadă de tuf calcaros, ce poată numele de Cascada Bigăr.

Conform Wikipedia.org, Izvorul Bigăr (cunoscut şi sub denumirea de Izbucul Bigăr) este o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervaţie naturală de tip mixt), situată în judeţul Caraş-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici. “Rezervaţia naturală a fost înfiinţată în anul 1982 şi declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – arii protejate). Aria naturală se întinde pe o suprafaţă de 176,60 hectare şi este inclusă în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa”, scrie Wikipedia.org. Rezervaţia reprezintă o zonă colinară, cu izvoare, chei, abrupturi calcaroase, văi, lapiezuri, doline, ponoare, peşteri, avene, poiene şi pajişti; cu o faună alcătuită din mamifere (urs brun, râs, lup, vulpe), păsări, reptile, broaşte şi peşti; şi o floră (nuc comun, alun turcesc, ghimpe, bujor bănăţean) specifice grupări montane a Munţilor Banatului.

Surse: wikipedia. org; adevarul.ro;

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.