Doi pianiști celebri, la Ateneul Român

Share:

Celebrii pianiști Murray Perahia și Elisabeth Leonskaja, dar și Staatskapelle Dresden și San Francisco Symphony vor evolua, în weekend, pe scenele Festivalului Internațional George Enescu.

Celebrul pianist Murray Perahia va susține un recital sâmbătă de la ora 16.30 pe scena Ateneului Român, cu un program Haydn, Brahms și Beethoven.

Duminică, melomanii o vor putea urmări pe la fel de celebra pianistă Elisabeth Leonskaja, care va susține la Ateneu recitalul „In memoriam Sviatoslav Richter”. Programul cuprinde: Sonata în Re Major, D 850 („Gasteiner” ) de Franz Schubert și Sonata nr. 3 în fa minor pentru pian, op. 5 de Johannes Brahms.

De asemenea, în ciclul Mari orchestre ale lumii, Staatskapelle Dresden va propune sâmbătă pe scena Sălii Mari a Palatului, un program Strauss, la pupitru aflându-se dirijorul Christian Thielemenn. Solista serii va fi Anja Harteros.

Duminică, La Sala Mare a Palatului, în același ciclu, este programat concertul San Francisco Symphony, dirijată de Michael Tilson Thomas. Solista serii va fi pianista Yuja Wang.

Programul cuprinde: Ziua Împodobirii (Decoration Day) de C. Ives; Concertul nr.2 pentru pian și orchestră în Sol Major Sz.95, BB 101 de B. Bartok și Simfonia nr. 1 în Re Major de G. Mahler.

Potrivit site-ului Festivalului Enescu, născut la New York, Perahia a început studiul pianului la vârsta de patru ani, ulterior urmând cursurile de la Mannes College, unde s-a specializat în dirijat și compoziție.

A colaborat cu numeroși muzicieni, printre care Rudolf Serkin, Pablo Casals și membrii Budapest String Quartet și a studiat o perioadă de timp cu Mieczlyslaw Horszowski. Ani la rând s-a bucurat de prietenia apropiată a lui Vladimir Horowitz a cărui perspectivă și personalitate i-au fost de o mare inspirație.

În decursul a mai mult de 30 de ani de carieră concertistică pe scenele lumii, Murray Perahia a devenit unul dintre cei mai căutați și elogiați pianiști ai vremurilor noastre, fiind invitat în cele mai mari centre muzicale, acompaniat de orchestre de renume.

Este dirijor invitat al Academy of St. Martin in the Fields, cu care a susținut turnee în calitate de dirijor și pianist în SUA, Europa, Japonia și Asia de Sud-Est.

De curând, Perahia s-a lansat într-un proiect ambițios: realizarea integralei sonatelor de Beethoven pentru Henle Urtext Edition.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.