Merkel spune că Germania poate face față valului de refugiați

0

Germania poate face față unui aflux record de refugiați și migranți în acest an fără a crește taxele și fără a-și periclita obiectivul de a avea un buget echilibrat, a declarat cancelarul Angela Merkel într-un interviu publicat de mai multe ziare locale sâmbătă, relatează Reuters.

Cu legi relativ liberale în materie de azil și beneficii generoase, Germania este cel mai mare recipient al UE de persoane ce fug de război din Orientul Mijlociu și migranți economici din sud-estul Europei.
Un record de 104.460 de solicitanți de azil au intrat în cea mai mare economie a Europei
în august și țara se așteaptă la aproximativ 800.000 de refugiați și migranți în acest an — de patru ori nivelul anului trecut, notează Reuters.
În lumina acestui aflux, guvernul intenționează să introducă un buget suplimentar pentru a elibera fonduri destinate refugiaților și ajuta orașele din prima linie, care deja se luptă să plătească pentru cazare și asistență medicală pentru noii veniți. „Nu vom mări taxele. Avem de asemenea obiectivul unui buget echilibrat fără a face noi datorii”, a declarat Merkel în interviul publicat de mai multe ziare.
Poziția bugetară confortabilă a Berlinului face mai ușor ca el să stăpânească aceste „sarcini neprevăzute”, a notat Merkel, adăugând că criza refugiaților este acum o prioritate a guvernului.
Datorită veniturilor fiscale mai mari decât au fost estimate și unor câștiguri excepționale
din vânzarea de frecvențe de telefonie mobilă, guvernul german ar putea avea o marjă de manevră pentru cheltuieli suplimentare publice de până la cinci miliarde de euro în acest an, au declarat oficiali.
Coaliția lui Merkel este de așteptat să cadă de acord asupra unei serii de măsuri duminică, inclusiv facilitarea construcției de noi adăposturi pentru azilanți, accelerarea procedurilor de azil și creșterea fondurilor pentru state federale și orașe.
Revenind asupra nivelului european, Merkel și-a repetat apelul că refugiații ar trebui distribuiți mai egal în toate statele membre UE, ca parte a unei strategii comune de a face față crizei migrației fără precedent în Europa.
„Întregul sistem trebuie proiectat din nou”, a spus Merkel, adăugând că sarcinile și povara ar trebui distribuite mai echitabil, adaugă Reuters.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.