Oprescu are o avere colosală
Sorin Oprescu, primarul municipiului Bucureşti, a fost reţinut de procurorii DNA în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru luare de mită. Procurorii au descoperit asupra lui bani care ar fi fost luaţi ca mită de la operatori economici. Potrivit declarației sale de avere completată în luna iunie, primarul general al Capitalei deține două terenuri, la Ciolpani și Predeal, două locuințe, în București și Ciolpani, și obiecte de artă în valoare de 57.000 de euro.
Primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, a fost reţinut de DNA. Oprescu a fost prins cu 25.000 de euro mită pentru un contract de lucrări publice. Procurorii percheziţionează casa primarului de câteva ore, Oprescu este şi şi el acolo.
Potrivit declarației de avere afișată pe site-ul PMB, Oprescu are în proprietate un teren de 1.000 de metri pătrați la Ciolpani și unul de 500 de metri pătrați la Predeal. Edilul deține un apartament în București, de 172 de metri pătrați, și o casă de 480 de metri pătrați, la Ciolpani.
Potrivit Agerpres, primarul general al Capitalei are obiecte de artă în valoare de 57.000 de euro, obiecte de cult în valoare de 9.000 de euro, bijuterii, ceasuri, aparate electronice în valoare de 25.000 de euro.
Oprescu are conturi în bănci de 156.000 de lei și 32.800 de dolari, precum și două contracte de concesiune — unul de 597.400 lei și 20.500 euro, iar altul de 8.000 de lei.
La capitolul venituri Oprescu a menționat indemnizația de la PMB de 78.750 de lei pe an, salariul de profesor universitar și indemnizația de la academie, în total 69.560 de lei.
Duminică au loc percheziții domiciliare în 13 locații, situate în municipiul Bucureşti, şi judeţele Bacău, Călăraşi şi Ilfov, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice, potrivit DNA.
Surse judiciare precizează că au loc percheziţii şi la Administraţia Cimitirelor, la Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, la Primăria Bucureşti şi la cele două locuinţe ale lui Sorin Oprescu.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 06.09.2015, ora 00.33, până la data de 07.09.2015, ora 00.33, a inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA, primar al municipiului Bucureşti, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că în perioada 2013-2015, „un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București”.
Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.
Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.
Potrivit procurorilor, la data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Sorin Oprescu, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.