Cristian Stanca insista pentru plata mitei către Oprescu

0

Cristian Stanca, zis Grenadă, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, insista într-o discuție cu un denunțător să fie urgentată plata mitei către primarul general al Capitalei, pe care îl numea Barosanu’, potrivit referatului prin care DNA a cerut, luni, arestarea preventivă a cinci persoane.

„Barosanu’ așteaptă, că a băgat banii… Stau banii acolo și ce să-i zici? Sunt acolo. Acuma… (neinteligibil)… n-ai ce să le mai zici! Ăsta… îți dai seama, s-a dus, a vorbit… Pe ăla… îl interesează pe ăla că e întâi, că e (expresie obscenă)! Știi ce zic!”, i-a spus Stanca interlocutorului, potrivit stenogramei discuției interceptate pe 27 iulie, relatează Romaniatv.net.

Cu aceeași ocazie, fostul șofer al lui Oprescu a cerut și banii pentru Mircea Octavian Constantinescu, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului București, pe motiv că acesta a aprobat virarea banilor pentru un contract derulat de firma denunțătorului.

„Întrebat fiind ce valoare au mitele pentru cei doi, Stanca Cristian a particularizat doar cuantumul sumei pentru directorul economic, anume ‘Păi, sunt 7.000… (neinteligibil)…’, despre Oprescu Sorin Mircea precizând doar că ‘…(neinteligibil)… Mai e și… Barosanu’…'”, se arată în referat.

Într-o altă discuție, din data de 4 august, după ce i-a calculat denunțătorului cât a încasat, cât mai are de încasat și cât a cheltuit pentru realizarea lucrărilor, Stanca a solicitat din nou remiterea mitei pentru Oprescu și Constantinescu. Conform imaginilor filmate de anchetatori, sumele și numele celor care ar fi trebuit să le primească cu prioritate au fost scrise pe o hârtie.

„Referitor la Oprescu Sorin Mircea, Stanca Cristian a menționat că ‘Și la barosanul… 50…’, confirmând prin ‘Da, da’ întrebarea denunțătorului ‘De… Tot euro sunt și ăștia?’. (…) În plus, Stanca Cristian i-a spus denunțătorului și că, dacă va plăti mitele indicate de el ca fiind prioritare, într-o săptămână societatea denunțătoare va primi și restul sumelor ce i se datorează pentru lucrările executate”, se mai precizează în referatul procurorilor.

Cinci persoane reținute în dosarul de corupție al primarului Capitalei, Sorin Oprescu, vor fi duse luni la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba de trei funcționari din Primăria Municipiului București, Ruxandra Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, adjunctul său, Florin Șupeală, și Octavian Mircea Constantinescu, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului București, toți trei fiind acuzați de luare de mită.

De asemenea, procurorii cer arestarea fostului șofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, zis Grenadă, acuzat de complicitate la luare și dare de mită, și a omului de afaceri Claudiu Bengalici, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de complicitate a spălării banilor.

DNA susține că, în perioada mai — august 2015, Cristian Stanca, împreună cu o altă persoană ce deținea o funcție de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, a pretins de la patru denunțători, oameni de afaceri, suma de 852.626 lei, din care au primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro.

În aceste circumstanțe, persoana respectivă a fost de acord să vireze din patrimoniul instituției în cel al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești suma necesară, pentru ca această din urmă instituție să achite contravaloarea lucrărilor executate de societatea denunțătoare în temeiul unui contract de prestări servicii.

În perioada iulie — august 2015, Cristian Stanca, știind că Șupeală Florin și Ruxandra Petroi Avasiloae, în calitate de directori la Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești, fuseseră de acord să primească drept mită suma de 70.000 euro pentru amândoi, de la aceleași persoane denunțătoare, a insistat în mod repetat pe lângă acestea din urmă să achite celor doi măcar o parte din banii promiși.

Suma de bani urma să fie remisă pentru ca cei doi să fie de acord cu încheierea și derularea contractului de prestări servicii.

În luna iulie 2015, Cristian Stanca împreună cu aceeași persoană a pretins de la oamenii de afaceri suma de 7.000 euro, pentru a-i remite directorului economic Octavian Mircea Constantinescu, lucru care s-a și întâmplat la data de 12 august 2015. Această sumă de bani a fost pretinsă de Octavian Mircea Constantinescu pentru că a fost de acord să dispună virarea cu prioritate a unor sume de bani necesare achitării lucrărilor executate de firma oamenilor de afaceri.

Procurorii mai susțin că, în perioada iulie — august 2015, Cristian Stanca împreună cu aceeași persoană cu funcție de conducere în aparatul Primarului Municipiului București a pretins de la cei patru denunțători sume de bani pe care le-a particularizat la data de 4 august 2015 ca fiind 50.000 euro, susținând că, prin influența pe care o are asupra primarului Sorin Oprescu, îl va determina pe acesta să aprobe virarea către Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești a sumelor necesare achitării către societatea oamenilor de afaceri a lucrărilor executate.

De asemenea, Cristian Stanca a precizat denunțătorilor că acești bani vor fi remiși primarului Sorin Oprescu.

În cursul anului 2014, Claudiu Bengalici a ajutat persoana cu funcție de conducere în aparatul Primarului Municipiului București să disimuleze adevărata natură a provenienței sumei de 6.428.698 lei, primită în două rânduri cu titlu de mită de la aceleași persoane, creând aparența că între firma pe care o administrează și cea a denunțătorilor au existat relații contractuale care să justifice plata sumei respective, cunoscând că banii proveneau din săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.