Dragnea vrea mandate de cinci ani pentru aleși

Share:

Şeful interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică că va propune un nou proiect de comasare a alegerilor, în care mandatele tuturor aleşilor vor fi de cinci ani. În acest sens, acesta afirmă că altfel România nu poate avea proiecte durabile, şi speră şi în sprijinul lui Klaus Iohannis.

„Noi suntem în situaţia în care din doi în doi ani avem alegeri. Poate la un moment dat ne trezim, toţi, toată clasa politică, poate e de acord şi preşedintele şi poate dacă reuşim să modificăm Constituţia punem toate alegerile odată la cinci ani”, a spus Dragnea, precizând că asta ar însemna prelungirea mandatelor parlamentarilor şi ale aleşilor locali la cinci ani, pentru a avea loc concomitent cu alegerile prezidenţiale, relatează Romaniatv.net.

Întrebat dacă PSD va depune un proiect în acest sens, Dragnea a spus „bineînţeles”. „Eu în general nu vorbesc aiurea”, a adăugat liderul PSD. „Ce se poate face în mod serios şi durabil când din doi în doi ani ai alegeri?”, a mai argumentat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Revizuirea Constituţiei a fost una dintre priorităţile anunţate la începutul actualei legislaturi, însă proiectul a fost abandonat în condiţiile ruperii USL şi pierderii unei majorităţii de două treimi care să facă posibilă adoptarea proiectului, care, oricum, trebuie supus aprobării unui referendum naţional.

Legea fundamentală prevede, la articolul 63, că Senatul şi Camera Deputaţilor sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.

Discuţii despre comasarea alegerilor au mai fost de-a lungul timpului, însă, în 2012, PSD a susţinut ideea reducerii mandatului prezidenţial de la cinci la patru ani, în aşa fel încât alegerile prezidenţiale să aibă loc odată cu cele parlamentare, scrie Mediafax.

Cele două tipuri de scrutin au fost decalate, după introducerea mandatului prezidenţial de cinci ani, la revizuirea din 2003.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.